Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szazbolha

    addikt

    válasz Pkc83 #34764 üzenetére

    Tényleg az, ma vettem faanyagot már az majdnem kiadja a felét.

    Csak hogy feldobjam a topikot, miután befejeztem a a főhangszóróim amik elég nagyok lettek, elkezdtem kísérletezni. Főleg szélessávúakkal. Szólóban és mélysugárzóval párosítva. A 4-5" szélessávúak miatt alacsony terhelhetőség és a mélyek miatt alacsony érzékenység lesz a kompromisszum, vagyis nem fog túl hangosan szólni, de reményeim szerin legalább tisztán és szépen, egy közepes méretű szobában.

    Ami vita tárgya lehet az a doboz anyagának megválasztása.
    Lesz egy 20x24x80-as külső méretű doboz császárfából, ami gitárnak tökéletes, hangszóróhoz talán túl puha és könnyű, viszont jól megmunkálható.
    Ez olcsó anyag (oldalanként 8eft)
    Ez egy "technológiai" prototípus lesz, ahol a csavarozás+ragasztás helyett belső excenteres (bútor) rögzítést alkalmazok + tiplik + ragasztás, + belül 3szög léc az élekre ragasztva.
    A merevítés mértékét majd a mérhető/hallható sajátrezonancia alapján utólag határozom meg, mert ilyen fával még nem dolgoztam. Polclapokat vettem, mert meguntam, hogy az MDF-et meg a rétegeltet nem pontosra vágják.

    A másik egy nagyobb projekt aminek a végterméke egy szép doboz lenne 24x24x110 külső méretekkel amit padlólap borítana vagy eleve abból készülne. Fényes sötét árnyalatú famintázattal - 10mm vastag, nem egy törékeny darab. Maga a lap nagyon szép. Az a baj, hogy nagyon drága is.
    Az eredmény nem megjósolható, netes példákat sem találtam, épp ezért leértékelt padlólapból (2000 Ft./oldal) építek egy kisebb prototípust 24x24x60, ami belül kap egy MDF vázat, arra lesz a csempe/padlólap felragasztva. Csak ragasztás jöhet szóba.

    A hangszórók süllyesztése, rögzítése és az élek kerekítése vagy elfedése még megoldatlan.
    Az is megfordult a fejemben hogy a mágnest rögzítem a belső mdf vázra és az előlapra nem lesz csavarozva csak a gyári gumi tömítése lesz alatta és hátrafelé húzva ráfeszítem az előlapra.. Vagy lehet is ráragasztom.

Új hozzászólás Aktív témák