Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ZTE_luky

    aktív tag

    Sziasztok!

    Remélem jó helyen érdeklődök, nem tudom hol induljak neki a projektemnek, amiben a segítségeteket szeretném kérni.

    Szeretnék építeni egy gépet amin futtathatok egy Home Assistant okosotthont magamnak, pár érzékelővel, hőmérővel, lámpával, relével, hangulatvilágítással (nem is ez a hardverigényes része az egésznek szerintem, mivel ez önmagában egy RPi-n is futna.)

    A nehezebbik része a projektnek a NAS. Már régóta szerettem volna, viszont így h mindenképp kell 0-24es gép, gondoltam észerű lenne egyben a kettőt. Merevlemezeim vannak több darab 1-2TB-os 3,5"ös, ha nem muszáj ezt nem vennék külön.

    A legfőbb kérdés h megéri-e nekiállni építeni, barkácsolni és egybefűzni a kettőt, vagy érdemesebb egy gyári kész setup-ot (pl. Synology) megvenni, és külön vason a HA-ot futtatni.

    Rendelkezésreálló gépek amit feltudnék használni:
    HP EliteDesk 800 G1
    Dell OptiPlex 3020M

    Mindkettőnél fő problémám hogy kevés a sata csatlakozás, én egy SSD-re (oprendszer) és min. 2db 3,5"ös csatlakozásra gondoltam az adatoknak.

    A fogyasztása és kompaktsága miatt a dell nekem szimpatikusabb, de arra egy M2-sata átalakítóval tudnék 2db merevlemezt rárakni, amik tápellátása még nem megoldott. Még esetleg USB csatlakozásra gondoltam, de attól meg kicsit félek. Ti mit ajánlotok? Érdemes ebbe belefogni, vagy a két gép nem használható ilyesmire, és észszerűbb inkább venni egy kész NAS-t és a HA-t külön megépíteni?

    Válaszotokat előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák