Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • palesz53

    senior tag

    válasz liszi70 #114093 üzenetére

    No, végre gépről, hadd reagáljak!

    A hifis társadalom azért elfogadja azt, amit xtremetuning is említett - a kábelezés a rendszer, a lánc teljes értékű tagja. (Hihetsz mást, szíved joga!)
    Azt a mondást gondolom Te is ismered, hogy egy lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme.

    Nem szoktam érteni, amikor mindenbe összegeket kevertek. Mi köze ennek az összegekhez?!
    Ha veszel egy vasat 100e-ért, akkor persze nem 400e körül kezdesz el kábeleket keresgélni. De a 10e és a 30e közti kábelek esetén is lesz különbség. És ha ezt a +20e-t berendezésre költenéd, itt sem lépnél felfelé...
    (Mondjuk eleve a keretösszeg ismeretében számolni kell/kéne azzal, hogy ennek egy része a kábelezésre fog/kell menni/e. Miért általános az, hogy vettem vmit, aztán a legminimálisabb összegért akarok hozzá madzagot?! Rossz az elképzelés.)

    Használt cuccokat említettél. Teljesen más a másodlagos piac árképzése, mint a primeré (kereskedő)! Persze hogy találhatsz vmit csekélyebb összeggel többért, ami kategóriaugrást fog jelenteni! De a kábelezést ne ehhez az árhoz viszonyítsuk, hanem az eredeti, bolti árhoz. (Nem véletlenül vannak azok az árcímkék a termékeken, amik!)

    Ökölszabályok nincsenek, max ajánlások. Ezektől eltérni viszont nem kell félni! Mindig egy adott rendszerről beszélünk, ami minden esetben egyedi. Egyedi a hallásod, az ízlésed, a lehallgató helységed, a párod, hogy milyen zenéket szeretsz stb-stb.-nek az összessége! Nincs 2 egyforma.

    Ezért sem lehet felelősséggel tanácsokat adni. Meg kell hallgatni az adott rendszerben. Többfélét!!! Talán Te említetted (ha nem, sorry!) az ismerősödet, hogy nagyobb összegért vett hangsugárzókábelt és nem vált be, új doboz lett a vége.

    Az, hogy egy kábelre rá van írva, hogy Taralabs vagy Argento (vagy bármi más), meg egy árcímke 6 számjeggyel, még nem jelenti azt, hogy az az adott rendszerhez passzolni fog, hogy javítani fog a rendszer hangján!

    Tudom-tudom, vidéken ez nagyon nehéz kérdés, hogy próba, meg többféle. A fővárosban picit egyszerűbb, de itt sincs sok kereskedő, aki letét ellenében odaadna kábelt kipróbálni. (Meg amúgyis, itthon a kábelpiac elenyésző része érhető el sajnos. Ami valljuk be, valahol azért érthető.
    De simán fel tudnék sorolni legalább 10-20 olyan márkát, amiről - fogadni mernék - , hogy a hazai, magát hifistának valló nagyrésze még csak nem is hallott.)

    Szóval próba-próba-próba. És ne 1-2 napig, hanem legalább 1 hétig (és ez még mindig nem sok idő). Együtt kell élni azzal a kábellel, hogy megismerjük (mint ahogy egy emberrel is). (Nem kell a-b teszt, meg ilyenek, mert a részleteket nem fogod észrevenni!)

    Teszteket legtöbbször nem lehet találni (mindenhez semmiféleképp). Egyszerűen megoldhatatlan feladat lenne mindet értékelni, annyiféle kábel létezik. És az sem megoldás, ha egy gyártótól csak az egyik kábelcsalád egyik tagját veszik górcső alá. Mert az eggyel lejjebbi (vagy épp feljebbi) teljesítményéről adatok, ár stb alapján nem lehet felelősséggel mit mondani.
    (És egy normális teszthez hónapokig együtt kéne élni egy-egy kábellel.)

    Említetted az akusztikát. Ha egy rendszerből nincs kihozva a (majdnem) legtöbb, akkor önmagában mennyire hasznos? Akusztikai elemeket nem sokan tudnak otthonra elhelyezni, hacsak nem dedikált lehallgatóhelységük van leginkább. Általában vmilyen napi szinten folyamatosan használt élettérben vannak a cuccaink. A családdal, gyerekekkel, háziállatokkal stb.

    A fali kanócok érdekes kérdés. Van olyan nézőpont, hogy valójában ez nem igazán számít, mert a készülékek tervezésekor ez nem kritérium. Hanem csak átlagos madzagok vannak a falban, ezekkel kell jól szólnia a berendezésnek - és az első (valójában inkább az utolsó a rendszer optimalizációjakor), amivel foglalkozni érdemes, az a tápkábel.

    És van egy olyan érzésem, hogy Te abból az arcamból nem hoztál ám ki mindent! :) (Mondom ezt arcamosként.)

    vezess, kövess, vagy takarodj az útból

Új hozzászólás Aktív témák