Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Szabikaa20 #122286 üzenetére

    "ha az mp3-at megtökölöm recseg-ropog a Flac visuont nagy hangon is szépen szól!"

    Nem szarul megcsinált mp3-ról van szó, hanem jól tömörített, 320 kbps CBR mp3-ról. Annál nincs "recsegés-ropogás". A recsegés-ropogásnak semmi köze a formátumhoz.

    Elmondom hogy csináld. Kétféle mód van.

    1. A számítógépedbe behívsz egy jó minőségű CD-t. Például a Foobar 2000-el, először MP3-ba (320 kbps, CBR), majd akár WAV akár FLAC-be megcsinálod még egyszer a grabbelést. Ugyanazzal a progival, ugyanazt a CD-t, ez fontos! Aztán lejátszod a rendszeredben a fájlokat úgy, hogy ne tudd, mikor melyik szól éppen. Ehhez kérhetsz segítséget, vagy én úgy (is) szoktam, hogy lejátszás előtt sokszor ide-oda ugrálok a fájlok között, hogy előbb-utóbb elveszítsem a fonalat, hogy melyik-melyik. Na így teszt lesz belőle, és releváns infó. De hogy valaki valamilyen letöltött, ki tudja milyen mp3-at "nagyságrendekkel" jobbnak hall, mint egy tök más cd-ről grabbelt, tök más keverésű flac anyagot, az az ég világon semmit nem jelent. És az sem jelent sokkal többet, ha tudod, hogy melyik szól éppen.

    2. A másik lehetőség sokkal egyszerűbb. Megcsinálod a Foobar-tesztet, ami már sokszor volt linkelve. Ha átmész rajta, akkor tényleg hallod a különbséget, ha nem, akkor nem. :)

    Mielőtt valaki rámsüti, hogy MP3-párti vagyok, annak elmondom még egyszer, hogy NEM, magam is kizárólag veszteségmentes formában gyűjtöm a zenéket. Az MP3-tömörítési módszerét tudatilag nem tudom elviselni, zavar a megcsonkítás. És mindenkit arra ösztönzök, hogy így tegyen. Ennek ellenére az MP3 témát a hifi-házimozi egyik állatorvosi lovának tartom, amiben nagyon sokszor előjönnek a tipikus problémák : Sznobizmus, a szokásos rossz "tesztelési" metódus, placebo stb.

    (#122294) gabi32 "A tapasztalatom az,hogy ha végig hallgatok egy sacd vagy dsd albumot,utána egy nagyon jó minőségű flac is tompa,tér nélküli hangot hallat."

    Ugyanannak a lemeznek, ugyanazon keverésű, ugyanazon masterelésű változatait hallgattad? Valószínűleg nem. A különbségek java része nem a formátumon (és még csak nem is biztos, hogy a bitrátán) múlik. Tehát nem szabad almát, körtével összehasonlítani. Például egy SACD-ből kinyert wav-ból csinálj flac-et és mp3-at is. Csak akkor derülhet ki a formátumok közti valós különbség,

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák