Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Quetz

    őstag

    válasz #98221312 #149326 üzenetére

    Mivel a mélytartomány hangerejét úgy célszerű beállítani, hogy ne lehessen hallani, de ha kikapcsoljuk akkor hiányozzon... Ezért magát, az általános hallgatási hangerőt nem hinném, hogy figyelembe kéne venni.

    Ez a "szabály" amire hivatkozol azoknak született, akik fülre próbálják beállítani a rendszerüket. Célszerűbb mérőmikrofonnal kalibrálni egységes hangerő szintre, és általában - ízlés szerint - adni még 3-6dB pluszt a mélynyomóra.

    A hallgatási hangerő szint már csak azért sem mellékes, mert ha belegondolsz, hogy a sub tud mondjuk max 95dB-t, és te sosem hajtod a front/surround rendszert 75dB fölé, akkor jó vagy, van elég tartalék a mélynyomódban. Viszont ha referencia hangerőn, 105dB-s csúcsokkal mozizol, akkor a mélynyomód le fog térdelni, amikor megkapja a 115dB-s jelet, hiszen nála 95dB-nél vége a dalnak.

    A fentiek perszer csak hasraütésszerü számok, de hogy érzékeltessem a problémát, a 20dB különbség papíron bár nem tűnik soknak, de teljesítményfelvételben 100 szoros differenciát okoz. Azaz 5W helyett hirtelen 500W kell. Szóval nagyon nem mindegy, mekkora hallgatási hangerőre tervezed a rendszeredet.

Új hozzászólás Aktív témák