Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Parson

    addikt

    válasz #09634560 #38814 üzenetére

    Jó a kérdés de én külön választanám a két alkérdést, és külön vizsgálnám őket:
    a) Duplázódik a hangerő 10x-es dB értéken?
    1. legyen a példa kedvéért a 86 [dB/1W/1m] érzékenységű hangszórónk, ami 86 [dB] hangnyomást ad 1[W]-on a hangfaltól 1 (m)-re
    2. az erősítő 0 értéken áll. Ha ezt 10x-esre szorzom, akkor is marad a 0

    Az egyszerűség kedvéért forditsuk meg a kérdést, mikor lesz dupla hangereje (hangnyomása [dB]) a hangfalnak? (változatlanul 1 (m) távolságból hallgatva)

    A kérdés első hallásra egyszerűnek tűnhet pedig nem az. De érthetően leirva:
    1. az erősitő lead egy telejsitményt - 1W-ot
    2. ekkor a hangfal leadja a 86 [dB]-el jelölt hangnyomást (hangerőt)
    3. ha duplázom a teljesitményt, akkor 3 [db]-el nő a hangnyomás, ami az emberi fül számára csak egy kis lépés a hangerőnövelésben, és egyáltalán nem a hangnyomás duplázása
    4. tovább lépdelgetve a dupla hangnyomásérték lesz a kivánt érték, ehhez jelen esetben 86-ról indulva +86 [dB]-et kell ráadni és ekkor (ha birja a hangfal) elméletben változatlanul 1 (m) távolságból 2x86 [dB] értékű hangnyomást érzékelünk, ami már valóban a kétszerese az eredetinek. Persze ha teszemazt éppen 30 [dB] értéken szól, akkor 30-at kell feljebb tekerni (60-ra) a duppla hangnyomáshoz.

    Fontos kritérium, hogy a hangfal által leadott hangnyomást akarjuk duplázni és nem az erősitőn lévő értéket. Ugyanakkor erősen megjegyzendő részemről, hogy nem vagyok akkusztikai szakértő, ezért lehet hogy a fenti elmélet nem 100%-os és fellépnek extra veszteségek vagy épp a fül nem duplának érzékeli a hangnyomást, hanem már erősebbnek, bár a fülünk is logaritmikus skálán érzékel, épp ezért jó a dB.

    b) 10 hangszóró dupplájára növeli-e a hangnyomást? (feltételezem 1 hangszóróhoz képest)
    1. ideális esetet nézünk az egyszerűség kedvéért, tehát 10 [db] 86 [dB/1W/1m] érzékenységű hangfalat hallgatunk 1 pontban, mindegyiktől 1-1 (m)-re
    2. Nos itt nem csináltunk mást, mintsem a megnövelt darabszámmal a bevitt teljesitményt növeltük 10x-re (feltéelezve, hogy az erősitő adja amit kérünk tőle), tehát +10 [dB] hangnyomást kapunk (az elsőhöz (1 hangszoró) képest a második esetben (10 hangszoró) lévő teljesitményből adódik) az adott pontban. Ezzel 96 [dB] hangnyomást kapunk, ami nem duplája a 86 [dB]-nek (1 (m) távolságban eltekintve a több hangszóró hanghullámainak egymásra gyakorolt erősitő/gyengitő hatásaitól).

    Tehát egy plusz hagszóró itt is csak 3 [dB] értékkel növeli a hangerőt (dupla teljesitmény miatt). (Szépen is néznénk ki, ha két hangszóró kétszer olyan hangosan szólna, 10 meg tizszeresen.)

    Nagyon remélem, hogy ilyen későn még jól sikerült leirnom, bár a b)-ben nem vagyok még 100%-ig biztos. Igazság szerint jó lenne megkérdezni egy valóban hozzáértő akkusztikai mérnököt, mert a fent leirtaknak egy részét csak a mérnöki logikám adta.

    [ Szerkesztve ]

    ───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

Új hozzászólás Aktív témák