Hirdetés

Aktív témák

  • adamssss

    veterán

    Üdvözlök minden olvasót!

    Nem rég (pár hetet) nagy vita folyt, hogy vajon tényleg van-e, vagy szabad-e lennie különbségnek a digitális világban, esetünkben a HDMI kábeleknél.
    Kicsit utána is jártam a dolognak és megkérdeztem egy szakembert is (ELTE Programozás kar), hogy mi a véleménye erről az egészről.
    A kérdésem ez volt:
    Hogyan lehet digitális jel és jel között különbség? Hiszen elvileg vagy 0 vagy 1 -et továbbít a kábel,és ezen nem lehet változtatni.
    Válasz: Ez így van DE, létezik az ún. digitális zaj. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ugye a kábel egy nagyon kicsi fesz sávban mozog, és ebből kifolyólag lehet hogy a rendszer rosszul olvassa ki az információt (0 vagy 1) és ez okozza a hibát.
    Kérdés: Igen, de ezek szerint akkor egy honlapnak is mindig máshogyan kéne bejönnie.
    Válasz: Igen, akármennyire is meglepő, de mindig máshogyan is jön be csak ezt mi nem látjuk. Gondoljunk bele, pl. egy FullHD felbontásnál: 1920x1080=2073600 pixel.
    Egy másodpercben minimum 24 képkockát dob ki a gépünk ez azt jelenti, hogy kb másodpercenként minimum 50 millió pixelt jelenít meg. Ebben vannak az ún. pixel hibák, amit a jobb kábelek jobban kiszűrnek, hiszen jobbak az érintkező fémfelületek, és az árnyékolás is, sőt a profi kábeleken ellenállások is vannak
    Tehát a jobb kábel pontosabb olvashatóságot eredményez így kevesebb pixelhibát, így a kép is egyre jobb minőségű lesz.

    Az más kérdés, hogy megéri e megvenni egy 100E-ft-os kábelt. Ezt mindenki döntse el maga, de van valóságalapja.

    Remélem világos volt.
    Várom a kérdéseket.

    [ Szerkesztve ]

    Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

Aktív témák