Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • peppe79

    senior tag

    válasz arcitec #28658 üzenetére

    A 3 °C-on történő tárolás valóban nem árt a vajnak, csak sajnos olyankor nem lehet rendesen kenni (lásd: pl. teavaj). Én meg nem szeretem, amikor "húsvágó bárddal" kell szelni, arról nem beszélve, hogy egy 'megdermedt', hártyavékonyan "szelt" vajnak az íze is egészen más. Persze megteheted, hogy kirakod az asztalra, és vársz vele egy órát, mire felenged, de ehhez nem mindenkinek van ideje, türelme.
    Ugyanúgy más ilyen alacsony hőmérsékleten a szárazkolbász, vagy a szalámi élvezeti értéke is. És ehhez nem feltétlen kell gourmet-nak lenni, hogy érezd az ízbeli különbséget. Ugyanez érvényes - bizonyos határokig - a borokra is. Borhűtőre nem mindenkinek futja, borospince sincs minden háztartásban, és ha nem rendszeres borfogyasztó vagy gyűjtő az illető, eleve felesleges luxus. Viszont ha ünnepekkor, vagy egy-egy társasági összejövetelen iszik 1-2 pohárral, akkor azért igényli a tisztességes, és rendesen előhűtött bort. Márpedig 3 °C-ra még a könnyebb fehérborokat, rozékat, édes borokat sem hűtjük, nem véletlenül kerülnek ezek mindig a 'normál' hűtőgép zöldséges fiókjába. De lehetne még ezeregy példát felhozni: a burgonyában például a 7-8 °C alatti hőmérsékleten felhalmozódik a cukor. A görögdinnyét (ami ugye nem fér a zöldséges rekeszbe) szintén nem célszerű ettől alacsonyabb hőfokon tárolni. És még lehetne sorolni...

Új hozzászólás Aktív témák