Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • peppe79

    senior tag

    válasz mephi666 #49928 üzenetére

    "...ez a "forró levegős sütő" meg "gőzsütő" elnevezés valami marketing bullshit? forró levegős a mi elektronyos sütőnk is, mert abban is a keringetett forró levegő dolgozik :D"

    Jogos a felvetés. Főleg úgy, hogy manapság már elérhető áron kaphatóak a gyors felfűtés opcióval, és hőlégbefúvással rendelkező beépíthető sütők. Innentől kezdve nem sok értelmét látom egy különálló forrólevegős sütőnek (a keverőlapát nélküli, "airfryer" sütőkre gondolok).

    "...gőzsütőhöz meg adagolni kell vizet? akkor keletkezik igazán gőz, vagy a sütött termékek víztartalmából... nem vágom én eztet :D ...mellesleg a "gőzzel sütés" hivatalosan nem inkább párolás?"

    Az általam linkelt két Whirlpoolra gondolsz? Mert ott annyi az egész, hogy a sütőtér aljában egy kis mélyedést alakítottak ki, ahová egy kevéske (1-2-2,5 dl) vizet lehet önteni, de kizárólag a program indításakor. Az olcsóbb sütőknél ennyit takar a gőzfunkció, nem is nevezhetőek emiatt gőzsütőnek. A beállított hőfokon, és a víz mennyiségén tudsz egy picit variálni, de ezt hasonlóképpen megteheted egy normál hőlégbefúvásos sütővel is, amibe teszel egy tálka vizet.
    Ennél a két Whirlpool modellnél annyi a plusz fícsör, hogy 3 féle párolási funkció választható: hal, hús, kenyér. Gondolom, ilyenkor a körfűtőszállal+ventilátorral bejuttatott forró levegő mennyisége, hőfoka változik. Aztán, hogy van-e értelme ezt "bonyolítani" ilyen kevés vízmennyiség mellett, azt nem tudom.
    A drágább, "valódi" gőzsütőknél már van külön vízadagoló, tartály, vízszint érzékelő, gőzgenerátor, esetleg kiegészítőként perforált sütőtálca szett stb. Nagyobb mennyiségű (kb. 1 liter) vizet fogad, és a kiválasztott programnak megfelelően adagolja azt. A hátránya (már ha ezt annak nevezhetjük), hogy a program lefutását követően, miután kihűlt a sütő, egy lefolyócsövön keresztül mindig le kell engedni a maradék vizet; illetve időközönként vízkőteleníteni kell a "rendszert".

    Én elsősorban azért nézegettem azt a két Whirlpool sütőt a MALL-on, mert most nagyon jó áron elérhetőek, elég jól felszereltek, A+-os modellek, az egyik ráadásul pirolitikus tisztítású, plusz ha ez valakinek esetleg számít: gőzfunkciósak.
    De a nejemnek nem kell Whirlpool, és őszintén szólva, a mosógépeikkel történő rossz tapasztalat miatt, én sem rajongok ezért a márkáért.

    Ami az asszonynak fontos lenne: legyen a sütő hőlégbefúvásos, kijelzős, lehetőség szerint 275 °C-ig felfűthető, nyomógombos kivitelű, csillapított ajtózárású, és nem Elux csoport márka. Először azt gondoltam, hogy könnyű dolgom lesz, de rájöttem, hogy mégsem. A Bosch sütők szimpatikusak voltak, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy az "olcsóbb" (200 ezer ft alatti) modellekhez csak egy sütőtepsit adnak. Azt gondoltam, hogy manapság tök alap tartozék a lapos és a mély tepsi...kiderült, hogy mégsem. A csillapított ajtózárás szintén nem az olcsó Bosch modellek kiváltsága. Úgyhogy valószínűleg marad inkább a Gorenje.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák