Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • peppe79

    senior tag

    válasz pjen #56817 üzenetére

    Ha hatékony elszívót szeretne, minimum 5-6x-os, ideális esetben viszont 10-12x nagyobb légszállításút célszerű választania, mint ami a helyiség térfogata. Erre azért van szükség, mert csekély légszállítás mellett a párás, zsírrészecskékkel telített levegő sajnos a falon, konyhabútoron stb. csapódik ki. Az említett szorzó nem egy nálunk kitalált ökölszabály, ugyanígy kalkulának mondjuk Németországban, vagy más országokban is. Aki precízebben szeretné meghatározni a helyiség térfogatát, az persze levonhatja a bútorok térfogatát, illetve egy egybefüggő konyha+étkező+nappali esetén természetesen lehet alacsonyabb szorzóval is kalkulálni.

    Viszont a maximum 368 m3/h-s légszállítási teljesítmény, ebbe a 38nm-es helyiségbe akkor is kevés lesz. Innentől kezdve pedig totál felesleges az a hob2hood marhaság, mert egy ekkora helyiségben nem túl életszerű az a helyzet, hogy az elszívó gyakran "leszabályozzon" 175 m3/h teljesítményre.
    Egyébként nem csak a nagyobb, de akár a közepes méretű konyhákba is érdemes megfontolni a nagyobb teljesítményű elszívó vásárlását. Utóbbi esetén ugyanis, főleg kisebb főzési intenzitásnál, elég az elszívót alacsonyabb fokozaton is járatni, ami egyrészt kíméli, másrészt alacsonyabb zajszinten dolgozik.
    Illetve, ha kell, télen segíthet a reggeli vagy esti gyors szellőztetésnél.

    A levegő utánpótlásával kapcsolatban: még egy passzívház sem 100%-ig légtömör. Ott a maximális légcsereszám 50 Pa nyomáskülönbség mellett legfeljebb n=0,6/h. Ugyanez a szám ae háznál n=1,5/h; míg egy "hagyományos" ház esetében akár n=3/h is lehet. Persze, nyilvánvaló, és ebben igazad is van, hogy egy elszívónál valamilyen úton-módon biztosítani kell a friss levegő utánpótlását. De ez teljesen természetes, ugyanígy cserélni kell az épületben az elhasználódott levegőt is, pláne, ha egy nagyobb család tartózkodik az adott helyiségben.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák