Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BB9000

    senior tag

    válasz Piftuka #63919 üzenetére

    A "hőszivattyús" megfogalmazás kicsit megtévesztő. Ezt a kifejezést a szárítógépeknél és a fűtő/hűtő rendszereknél már megszoktuk, de lényegében minden kompresszoros hűtőgép a "hőszivattyú elvén" működik, tehát hőszivattyús, csak eddig sose hívtuk így.
    Az abszorpciósban nincs szivattyú, ezért tud hangtalan lenni. A hűtőgépek ezen vállfaja azért előnyös, mert nincs mozgó alkatrész, kisebb a hibalehetőség. Általában szállodai szobákba szánják őket minibárnak, ezért az áruk is elég magas. A hűtőteljesítményük sokkal kisebb, mint a kompresszoros társaiké. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha belepakolsz egyszerre 4 db másfeles vizet 25 C fokosan, akkor azoknak kell 5-6 óra is, mire iható hőfokra lehűlnek. Arra jók, hogy ha már hideg italokat pakolsz bele, azokat hidegen is tartja.
    A Peltier elemekkel felszerelt hűtők is tudnának hangtalanok lenni, de azokban /amiket én eddig láttam/ van ventilátor, ami már egy kis zaj forrása.
    Maga a Peltie elem egy kb 1cm * 1 cm es lapka, amire feszültséget kapcsolva az egyik oldala lehűl, a másik pedig felmelegszik. Ilyeneket használnak pl, az elektromos hűtőládákban is. Azért kell ezekbe a venti, mert ha túlmelegszik akkor tönkremegy.
    Azt a leírást, amit nem értesz, azt marketingesek rakták össze. Nem kell vele foglalkozni. Ők se értik. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák