Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BB9000

    senior tag

    válasz Spec #77795 üzenetére

    Na ez a tervezett avultatás. Most ennek lettél az áldozata. Sajnos minden cég alkalmazza ezt az aljas és ártalmas módszert. (A Miele is!!!) A csapágyazás csak az egyik lehetőség a gtk-ra. A vezérlést szokták még szándékosan alulméretezni illetve olyan helyre elhelyezni, ahol tuti beázik. De egyéb aljas trükkök is vannak a tarsolyban: Gyorsan öregedő műanyagokat használnak, ami miatt pár év alatt elsárgul a gép és nem lesz vonzó, inkább vesznek helyette egy új gépet a fogyasztók, vagy rozsdásodás ellen nem védik megfelelően az alkatrészeket ugyanezen okból.
    Könnyen törő alkatrészeket használnak kritikus helyeken: hűtőgépek fiókjai, polcai, ajtói, turmixgép erőátviteli pontján azonnal törő műanyagok, stb, stb.
    Én úgy próbálok védekezni a tervezett avultatás ellen, hogy kíméletesebben használom az eszközöket, mint amivel a gyártó mérnökei számoltak. Példa: Csak azért vettem 1400 fordulatos, Serie 6-os Bosch mosógépet, mert annak a csapágyazása jobb, mint azok, amiken 1000-res fordulat a legnagyobb. Sose centrizek 1400-as fordulaton, mindig a 600-as vagy a 800-as fordulatot használom. A mosógép immár közeledik a nyolcadik szülinapjához, de semmi baja nem volt sose. Kicsit rozsdásodik már az alja, de egyéb baja nincs. A Bosch mérnökei jók! Kiszámolták, hogy 5 évet bírjon ki a csapágy egy átlagos használat mellett 1400-as fordulaton, és utána adja meg magát. Az általam használt enyhébb centri-intenzitással ez az idő 10 és 15 év közt várható.

Új hozzászólás Aktív témák