Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    Egyre többen érdeklődnek a LEDek iránt és egyre többen vannak, akik nem néznek utána sem interneten, sem visszaolvasva a fórumban, ahol legalább 3.-4. alkalommal térnek most vissza az alapkérdések.

    Melegen ajánlom mindenkinek egy honlap áttanulmányozását, ami sok mindenben képes megvilágosítani az érdeklődőket (még ha angolul is van írva).

    Ugyanakkor összedobtam egy kis rajzot, amit ha megépít akárki pár alkatrészből minden alapkérdésre választ fog kapni.

    Az alkatrészszükséglet gondolom teljesen tiszta. Az áramkört be kell táplálni a feltüntetett feszültséggel (5V akár USB kábelen, vagy USB töltőből). Kell még hozzá egy mérőműszer, aminek legyen 1V-os skálája (nem láttam még olyat, aminek ne lett volna).

    Működés egész röviden.

    A LEDet az áramkörbe helyezve (helyes polaritással) és az emitterbe egyetlen ellenállást kötve gyakorlatilag 10mA fog átfolyni a LEDen. Két ellenállást párhuzamosan kötve 20mA, hárommal 30mA stb. És ez függetlenül attól, hogy 5 vagy 12V-ról van táplálva. Nagyobb teljesítményű dióda esetén akár még néhány ellenállás beköthető, az algoritmus nem változik.

    12V esetén akár több sorbakötött dióda is tesztelhető, az áram nem változik, majd a fényerő függvényében lehet tetsző áramértéket választani. 12V-nál a zárójeles értékeket kell az áramkörbe szerelni.

    A műszerrel a kiválasztott üzemmődban mérhető a VF feszültsége a diódáknak, amely érték Ohm törvényének ismeretében hasznos (szükséges) lesz az előtétellenállás kiszámolásához.

Új hozzászólás Aktív témák