Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz Batman2 #20103 üzenetére

    A hegesztéshez inkább nem szólok hozzá, mert felületesek az ismereteim, de jó lenne tisztázni, hogy mikor/hol/miért kell vagy lehet használni egyen- vagy váltóáramú hegesztőkészülékeket.

    szóval vagy kis áramerő 100V, vagy kis feszültség 50A,

    Na! Fordítva: a 100V a feszültség és az 50A az áramerősség. :D

    2,2°C/W vagy 0,05-0,1°C/W paraméter neve a termikus ellenállás. Ezek az értékek 25°C tokhőmérsékletre vonatkoznak, amit úgy is jellemeznek, hogy "végtelen hűtőbordán". Azaz, minden hő, amit a dióda termel el van vezetve és a tokot sikerül 25°C-on "tartani".
    A csavaros diódáknál a szilíciumszelet egy molibdénlapka közbeiktatásával nagyon jó termikus kapcsolatban van a tokkal, ezért a hőátvitel kitűnő. Hidaknál a diódák elektromosan el vannak szigetelve a toktól, ami sokat ront ezen. Innen a nagy különbség.

    Hogy a dióda ne melegedjen túl, hűteni kell. A már említett Rth csak a struktúra-tok közötti hőátvitelt jellemzi. Mint az elektromos áramkörökben is, itt is (termikus körben) sorba vannak kötve a paszta (tok és borda között), esetleg csillámszigetelő meg a hűtőborda Rth értékei. Ezeket összeadódnak és mind figyelembe kell venni, mert a túlmelegedés tönkreteszi a diódákat. Amperenként durván számolj 2W disszipált teljesítménnyel, mert hídkapcsolásban mindig 2 dióda vezet sorba kötve.

    Tudtommal nem elég egyszerűen az egyenirányítás. A diódákat védeni kell túláramtól/zárlattól is, amik bizony hegesztésnél gyakoriak. Ha a trafó szekunderellenállása meg a kábelek nem limtálják a maximális áramot akkorára, amit a diódák bírnak, akkor pillanat alatt repülnek ki az ablakon az ezresek és zárlatos diódákkal nem fogsz tovább hegeszteni.

    A hűtőbordák jó méretesek szoktak lenni. Nem csoda ha 100W nagyságrendű hőt termelnek. Hídnál a szigetelés miatt nincs nagy gond a szereléssel. De a "csavaros" diódáknál, ha egyforma diódákat használsz, akkor 3 (!) hűtőborda kell, ha pedig 2 normál és 2 reverz diódát, akkor is kell 2 borda.

    Kapásból most ennyit. Rágd át magad alaposan ezeken mielőtt belevágnál vásárlásba, kivitelezésbe.

Új hozzászólás Aktív témák