Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz doc #23219 üzenetére

    Lineáris: nem kapcsolóüzemű, hanem hagyományos soros stabilizátor, amely nagyobb bemenőfeszültségből képes ('intelligens' soros ellenállásként viselkedve) kisebb kimenőt előállítani. A maradék teljesítményt, ami a terhelőáram és a lineár stabilizátoron eső feszültség szorzata, egyszerűen elfűti. A 78xx tipikusan ilyen, csak nem low-drop, és a nyugalmi árama is túlságosan magas, 4-5mA.
    Low-drop: nem a kevés veszteségre utal, hanem az alacsony minimális feszültségesésre. Ha például 9V-os bemenetről kell 5V-ot stabilizálnunk, akkor ahhoz nem kell low-drop klivitel, technikailag egy 7805 is megfelel. De annak a bemenetére ehhez minimum 7,5..8V-ot kell kapcsolnunk, míg egy low-drop megelégszik 5,5V-tal (a minimális 'dropout' feszültség valamennyire áramfüggő is).
    Low-drop és ultra alacsony nyugalmi áramú típus például: TS9011 (tipikusan 2µA nyugalmi árammal és 0,4V minimális dropout-feszültséggel), vagy kisebb, max. 120mA-es terheléshez pl. Ricoh Rx5RE-sorozat (1,1µA-es nyugalmi árammal, maximum 10V-os bemeneti feszültségre).

Új hozzászólás Aktív témák