Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz kisi #24233 üzenetére

    A kapcsolás így rendben működik, a ledek is villognak, és a jelfogók is behúznak.

    Eddig OK és örvendek neki. :)

    Arra gondoltam, hogy talán a tranzisztor bázisán lévő ellenállás csökkentésével elérhetnék valamit.

    Ha eltekintünk a relé tekercsellenállásától, akkor is a kollektorkörben található ellenállás (100Ω) és a bázisköri (2kΩ) az Ic/Ib (kollektor-/bázisáram) arányt egy 20-as értékre határozza meg. Márpedig az Ic/Ib erősítési tényező (beta vagy h21e - a tranzisztor egyik legfontosabb paramétere) egy ilyen tranzisztor esetében 100 fölött van. Ezért a bázisellenállás csökkentése nem oldja meg a problémát.

    ...100k értékű ellenállás...

    Ilyen "sebességek" esetén a hatása elenyésző. Tulajdonképpen a tranzisztor bázisában felhalmozódó töltéshordozók elvezetésére való. Ez ellenben nagyságrendileg csak ns (nano!!!) nagyságrendű sebességnövekedést jelent, ami ebben az esetben nulla, nem kell vele számolni. El is hagyható.

    Kevés relét láttam, ami rendesen tudja követni a hálózati frekvenciát. Jó példaként egy kis Omron relé kapcsolási ideje 5ms.
    Tehát azért gyorsabb kellene legyen a tied is, mint 0,7- 0,5.

    Tanácsom egy van: mivel gondolom működésben mindig váltogatni fog az áramkör, a relék tekercsének egyenáramú terhelése nagyjából feleződik; ezért a 100Ω-os ellenállást "megrövidíteném" párhuzamosan rákötve előbb egy 200Ω-ost vagy egyenesen 100Ω-ot. Ezzel megnőne a relé vezérlőárama.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák