Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • moha21

    addikt

    Sziasztok!

    Adott egy kompresszor egy 3 fázis 0,55kW-os ~1400 rpm-es Evig motor hajtja, jelenleg ugye csillagba kötve 3 fázisról. Ez egyébként valami TSZ gabonaszárító ventilátor motorja volt. Egy IFA kompresszort hajt meg, durván 0,75 : 1 áttétellel ( a motor ékszíjtárcsa a kisebb ).

    Szóval ez így tökéletesen működik, nyomáskapcsoló még nincs, de szép hangja van, nem erőlködik stb..

    Viszont nem lenne rossz, ha tudná apum használni 1 fázisról sem, mert a legtöbb helyen csak az van, itthon meg van amúgy is nagyobb 3 fázisú kompresszor.

    Az első problémám az, hogy 1 fázisról üzemeltetve csillagba kötve szerintem nem bírna elindulni olyan kevés lenne a nyomatéka. Viszont, ha deltába kötöm akkor 3 fázisról nem használhatja.

    Ha ezen túllépek és azt mondja, hogy neki elég az 1 fázis, akkor nyilván kell egy segédfázist is készíteni. Ezt gondolom a fázisvezetővel sorba kötött kondenzátorral tudom előállítani. Ennek mekkora legyen a kapacitása?

    Mivel van 2 db ilyen motorom üresen csillagba kipróbáltam 1 fázisról egy 16 uF-es kondenzátorral. Ugye ha nem kötöm rá akkor búg, amint hozzáérintem a kondenzátort elindul. Ha elveszem akkor a lendülettel megy, de 1 A-t vesz fel, míg ha rendesen marad a kondenzátor, akkor ez az érték 0,5 A-re csökken és a hangja is hallhatóan "bikásabb". Hogyan tudnám kiszámolni, megmérni mennyi a jó érték?

    Másik: Ugye kellene valószínű egy indítókondenzátor is. Ezt hova kössem be és mekkora legyen, illetve a segédfázisnál is, ha nullavezetőre kerül a segédkondenzátor ( fordítva dugják be vagy nem bal oldalt van a fázis ), akkor mit csináljak?

    Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

Új hozzászólás Aktív témák