Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • a1200

    aktív tag

    Hello.

    Vettem egy 2 kimenetes RD-125A tápot. Itt az adatlapja [link]. Előterhelést szeretnék rárakni, hogy külön terhelés nélkül is bekapcsoljon, mert terhelés nélkül nem kapcsol be. Ha az egyik feszre teszek csak terhelést, akkor a másik terhelés hiánya miatt sípol, zizeg a táp. Ez mind2 fesz kis terhelésekor elmúlik.
    Az 5V-ra 10 Ohm 5W-os, a 12V-ra 22 Ohm 10W-os előterhelés ellenállást gondoltam, mert kb. 0,5A-rel már bekapcsol, és nem zizeg.

    Beraktam ezt a 2 ellenállást, de nagyon melegek, az 5V-os min. 60-70 fokos, a 12V-os kb. 80-90 fokos lehet, csak 1 rövid pillanatra lehet megérinteni mind2t. Ez így nem az igazi, mert ezek már elmehetnének fűtőtestnek is, 10-15 cm-ről érezni a hőjüket.
    Jól hűlő helyen vannak, nem érnek hozzá semmilyen vezetékhez, stb. Ezzel nem lesz gond. A tápban nincs venti, minden passzív hűtésű, simán légáramlással, erre tervezték. Nem rakok be ventit.

    Az a vicc, hogy semmit sem találtam az ellenállások típusára keresve, pedig érdekelt volna a max. üzemi hőmérsékletük, stb. A típusuk Remix R615, az 5V-os 10RK 5W, a 12V-os 22RJ 10W, barna porcelán henger formájúak, 3 és 4,5 cm hosszúak.

    Ugye R=U/I, akkor I=U/R. 5V-nál 5/10=0,5A, 12V-nál 12/22=0,54, a boltban nem volt 24 Ohmos 10W-os ellenállás.
    Kisebb, kb. 0-25-0,25 A-es előterhelést gondoltam, mert szerintem ez is elég lesz hogy bekapcsoljon.
    Ezért gondoltam, hogy mind2 ellenállásból berakok sorba kötve a másikakkal még 1 ugyanolyat, így kevésbé fognak melegedni. Vagy nem?

    Akkor 5/20=0,25A és 12/44=0,27A. Bár lehet hogy ez a számítás nem jó.
    Akkor a sorbakötéssel csak a terhelést osztom meg a 2-2 ellenállás között, más nem fog változni?

    Az a cél, hogy mind2 feszültségen feleannyira melegedjen 1 ellenállás, mint most, azaz az átfolyó áramokat kellene felezni, mindezt úgy, hogy mind2 feszültségen 0,25 A körüli terhelést jelentsenek, mert minek 2×0,5A-t elfűteni?
    Ezt soros, párhuzamos, vagy vegyes kapcsolással érem el, és hány Ohmos, hány W-os ellenállásokkal?

    Soros, párhuzamos kapcsolásnál hogyan kell számolni a feszeket, áramokat, Wattokat, Ohmokat? Ohm és Kirchhoff törvény? És vegyes kapcsolásnál?
    Ezt elérem a sorbakötéssel?

    Mi lenne, ha párhuzamosan kötném őket? Ilyenkor oszlana el fele-fele arányban az áramerősség a 2 ellenállás között, a feszültség marad az eredeti. Így elérhető az átfolyó áramok felezése?

    Van itthon egy régi 12V-os autóizzóm, ez eléggé leterhelte a 12V-os ágat, hogy ne zizegjen a táp. Nem tudtam megállapítani a W-ot, A-t, hiába kötöttem sorosan Ampermérőn át a tápra, ilyenkor nem világított az izzó, és a táp sem kapcsolt be. Ezt az izzót nem akarom véglegesen beépíteni a 12V-ba.

    Az 1-1 forró ellenállással jól működik minden, 1 órán át teszteltem, egyéb 5, 12V terhelés nélkül is jól bekapcsol a táp, rendes 5V-os terheléssel együtt is jól működik.

    Egyáltalán muszáj ellenállásokkal megoldani az előterhelést? Nincs más egyszerű mód?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák