Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • atesss

    addikt

    válasz bacus #35693 üzenetére

    Én is gondolkodtam egy hasonló dolgon apámnak.

    Illetve a master-slave kapcsolós témakör is az én kérdésem kapcsán jött fel: egy mikrokontrolleres áramkör, amely figyeli hogy egy adott fogyasztó mikor volt bekapcsolva, és mikor nem. Ezt lementi memóriába, és ez később PC-re áttöltve kielemezhető.
    Amire ehhez szükségem lenne, az egy olyan áramkör, amely az adott fogyasztóhoz hangolható, be tudom állítani hogy milyen teljesítményérték felett mutassa bekapcsoltnak.
    Pl. egy elektronikus vezérlésű hűtő (pl. 10W felett), egy számítógép (>10W esetén), egy TV (>3W), digitális mikrosütő (>5W, vagy ha a világítást sem nézem: >40W), légkondi (> 10W).
    Az áramváltó eszembe sem jutott, ez egy nagyon jó ötletnek tűnik !

    De nem tudom pontosan hogyan működik, ebben tudsz segíteni ?
    Aztán utána a további részében már talán jobban tudok én is segíteni.

    Én amúgy kicsit átalakítanám a prioritásokat.
    Attól függően hogy adott fogyasztó mennyire fontos, illetve mennyire fontos hogy pont akkor működjön amikor bekapcsolod.
    Apámnál alapvetően egy olajradiátor, egy elektromos főzőlap, és egy vízforraló egyidejű bekapcsoltságát kellene elkerülni. Esetleg még bele lehet venni a mikrót is - mondjuk a radiátorral mehetne együtt, de a másik kettővel már nem.
    A biztosíték karakterisztika miatt nem olyan vészes a dolog. Tapasztalat szerint 1,5x-es áramot 15-20 másodpercig bőven elvisel.

    A prioritás lényege szerintem az volna, hogy pl. a fűtőeszköz ha a többi miatt kikapcsol 3-4 percre, az egyáltalán nem vészes dolog - kb. észre sem veszed.
    A főzőlap sem olyan vészes - de azért ezt már észreveszed.
    A vízforraló már kicsit idegesítő tud lenni, ha + 2-3 percet várod kell, mire felforralja a vizet.
    A mikró esetében pedig kifejezettem idegesítő ha akár csak 1 percet várnod kell.
    Szerintem valahogy így kellene neked is felépíteni a prioritásodat.

Új hozzászólás Aktív témák