Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tamy

    senior tag

    Sziasztok!

    LiPo akkupakk építését tervezgetem, terveim szerint 4db akku lenne párhuzamosan kötve a töltés idejére, kisütéskor pedig sorba. Töltés közben max. 1-1,5A jutna a teljes akkupakkra, míg kisütéskor 0,5A-nél nem nagyon lenne jobban terhelve. A megépítéssel kapcsolatban vetődött fel bennem pár kérdés:

    1./ Az akkuk egyenként el lesznek látva ugyan védőáramkörrel, de ez egy esetlegesen zárlatba átmenő akku esetén megvédi-e a többit a lemerüléstől? Olvastam olyan megoldást is, hogy ilyen esetben mindegyiket egyenként el kell látni olvadóbiztosítékkal.

    2./ Hogyan lehetne megoldani a lekapcsolást egy bizonyos feszültségszint alatt, megakadályozva ezzel az akkuk túlmerülését? Nyilván a védelmi elektronika lekapcsol, de gondolom üzemszerűen nem rá kéne bízni (a villanyt se a kismegszakítóval kapcsoljuk le ugyebár). Megfordult a fejemben, hogy egy Zenerrel kinyitni egy FET-et, de szerintem ez eléggé pontatlan lenne, esetleg a Zener helyett valami fesz.stab.?

    3./ Miként lehetne egyszerűen megoldani a 4 cella soros/párhuzamos átkapcsolását? FET-ek segítségével valószínűleg meg tudnám oldani, de elsőre elég bonyolultnak tűnik, a relés megoldás is (még ha szilártest is) bonyolult, és relatív sokat is fogyasztana. Gondolom létezik rá valami cél IC, esetleg kész áramkör, utóbbi lenne a legjobb, de Google barátom a soros párhuzamos átalakítás alatt leginkább a PC soros/párhuzamos portjára gondol.

    Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.

Új hozzászólás Aktív témák