Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zka67

    őstag

    válasz llaszlo #44670 üzenetére

    Szia, a szimulátor a 0V-hoz képest mutatja az izzó és az ellenállás közös pontján a feszültséget. Ha jobban megnézed az értékeket, 3.61V+0.89V az pontosan 4.5V. Az izzón mindig 3.61V van.

    De visszatérve egy kicsit a LED-ek működéséhez: pontosan ugyan úgy viselkednek, mint a diódák, csak a LED-eknek magasabb a küszöbfeszültségük, vagy másnéven a nyitófeszültségük. Amíg ezt a szintet nem éri el a feszültség, addig áram sem folyik rajta. Ezután viszont "nem nagyon hagyja", hogy a feszültség emelkedjen, és ezt úgy éri el, hogy egyre nagyobb áramot hagy "átfolyni" magán.

    Dióda nyitóirányú karakterisztikája

    Miért kell áramkorlátozó ellenállás sorbakötni velük? Mert különben a LED tönkremegy. Hiába pl. 1.6V a nyitófeszültsége, és te 1.6V-os tápra kötöd, tönkre fog menni. Ugyanis mint minden alkatrész, áram hatására melegedni kezd, ez pedig azt okozza, hogy csökken a LED nyitófeszültsége. Mint fentebb írtam, "nem akarja hagyni" magát, hogy nagyobb feszültség legyen rajta, mint a nyitófeszültsége, ezért több áramot "folyat" át magán. Ez pedig több hőt eredményez, és ez addig megy így tovább, amíg tönkre nem megy szegény.

    Az áramkorlátozó ellenállás miért védi meg a LED-et? Mert az ellenálláson eső feszültség és a rajta árfolyó áram lineáris, azaz minél nagyobb áram folyik át rajta, annál nagyobb feszültség esik rajta.

    Pl. van egy 5V-os tápegységed, egy 2V-os nyitófeszültségű LED-ed, sorbakötve egy 300 ohmos ellenállással. Az ellenálláson kezdetben 3V fog esni, és 10mA áram folyik át rajta és a LED-en is. A LED elkezd melegedni, leesne a nyitófeszültsége 1.9V-ra. Ekkor 10.333mA áram folyna át rajta, viszont az ellenálláson ekkor már 4V feszültség esne. Ez sosem fog bekövetkezni, mert a LED be fog állni egy olyan feszültségszinre, amin stabil áram fog folyni rajta, azaz ne úgy képzeld el a dolgot, hogy melegszik, kihűl, melegszik, kihűl.

    Remélem segítettem valamennyire megérteni a LED-ek működését.

Új hozzászólás Aktív témák