Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Toggyuri1

    csendes tag

    Szervusztok!
    Egy olyan "zseni" -vel szeretnék kapcsolatot létesíteni, aki képes egy hangszer microcontrollerjébe mélységileg belelátni és ily módon egy lehetetlennek tűnő hibát elhárítani.

    Egy Studiologic VMK 188 plus típusú masterkeyboard -ról van szó, amely egy - két billentyűjének leütésekor - a többi hangtól eltérő módon - nem azonos dinamikával szólaltatja meg a rákötött hangmodul, vagy egyéb hangkeltő eszköz hangját. Tehát: a 0-127 -ig terjedő dinamikatartományból hiányzik a felső rész, kb. 80- 126 ig (vagy kevesebb lépcsőben éri el a 127-et). Ennek következtében a teljes hangerő (127 velocity) kisebb erővel történő leütésnél szólal meg, emiatt hangosabbnak hallatszik a keltett hang. Olyen, mintha a dinamika-görbe sokkal meredekebb lenne, mint a többi billentyű esetében. Ez elvileg persze lehetetlen. Természetesen mechanikai hibára is gondoltam és ennek megfelelően egy komoly tisztítást végeztem, végül egy teljes gumiérintkező sort cseréltem vadi újra. Mivel ezek a hangszerek a leütésérzékenységet a billentyű leütésének sebességéből számítják ki (két, egymástól magasságban kissé eltérő érintkező billentyűként), ebből adódóan egy rossz kontaktus okozhatna ilyen hibát. Mivel a hiba ezek után sem szűnt meg, ezért elektronikai problémára (vagy firmware) gyanakszom. Ellentétben más hangszerekkel, itt sajnos semmiféle módszerrel nem lehet állítani a dinamika paramétereket sem egyesével, sem összességében. Van ugyan USB csatlakozó felület a hangszeren amivel elvileg el lehetne érni a "lelkét", de ezen keresztül nem lehet "befelé" kommunikálni. Csak és kizárólag midi jel jön ki belőle, valamint ezen keresztül kap tápot is. Nyilván ezért semmiféle editorprogramot nem lehet találni hozzá. A számítógép egyébként helyesen, név alapján azonosítja a hangszert a driver településekor. A driver valami szabvány lehet, mert a WIN 7 minden további nélkül felismeri, nincs szükség külön telepítőlemezre.

    Természetesen a gyártó nem reagál egyetlen megkeresésre sem, a hazai forgalmazó is széttárja a kezét. Ezek után gondolom, hogy valahogyan az epromból kellene megfejteni, milyen módon dolgozza fel a leütésérzékenységet. Talán lehetne egy kicsit "fejleszteni" ezen a buta programon, hogy lehessen a velocity érzékenységeket billentyűként is beállítani, vagy talán egy olyan módszert kitalálni, amivel a paraméterek általánosan is programozhatóvá válnának. Nem baj, ha csak a kiforrasztott eprom átírásával sikerülne. Kapcsolási rajzot találtam. Ha valakinek megmozgatná a fantáziáját ez az üzenet, kérem, segítsen! Köszönöm.

Új hozzászólás Aktív témák