Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz darvinya #45071 üzenetére

    A réz és alumínium diamágneses anyag, a statikus mágneses erővonalakat átengedi. A változó mágneses tér indukál benne örvényáramot. Mi következik ebből?

    Lehet használni rezet és alumíniumot elektromágneses árnyékolásként, amikor azt váltakozóáram gerjeszti, vagy legalább fizikailag elmozdul egymáshoz képest a tér (létrehozója) és az árnyékolás. Minél nagyobb frekvencia, annál hatékonyabb. Az anyagban keletkező örvényáramok gyakorlatilag felemésztik azt a kis energiát, így nem hatol át rajta a zavarsugárzás például.

    Klasszikus példa a villanyóra alutárcsája, amit egy erős permanens mágnes fékez, amikor forog. Hogy ne tudjon túlpörögni a lendülettől (ezáltal túlszámlázni). Miután forgás közben örvényáramok keletkeznek, rövidre záródnak, ami energiát von el, befékezi, csillapítja a tárcsát. Állóhelyzetben azonban a mágnes erővonalai simán csak áthatolnak az alumíniumon, mintha ott sem lenne.

    Nem véletlen, hogy a hangszórók mágnesét is a ferromágneses lágyvassal szokták árnyékolni, képcsöves TV-kben például, ahol a képcső különösen érzékeny erre. A vas változó és statikus mágneses tér esetén egyaránt használható árnyékolásként.

    Tehát ebben az esetben is valamilyen vaslemez árnyékolással lehetne tesztelni, hátha csak túl érzékeny a Hall-szenzor. De ha maga a szenzor lett hibás, akkor ez nem jön be, sőt még a kimeneti FET Drain-zárlata sem mérhető, nem az lesz hibás, hanem maga a Hall-elem.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák