Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    válasz Sident96 #45149 üzenetére

    A Li-akkuknál jobban ajánlanám számodra a NiCd, vagy NiMH akkukat, mert sokkal könnyebb kezelni őket, bár ez utóbbiak, sajnos a tapasztalataim szerint érzékenyebbek, mint ahogyan írják róluk.

    Legigénytelenebbek, gondozás mentesebbek a NiCd akkuk, legalábbis a régiek ilyenek voltak.
    Igaz, hogy ezekből sokkal több cella kell pl. egy 7,2V-os telephez, de mégis inkább ezt ajánlom és NiCd-ből is van 1000-1100mAh-ás, bár valszeg nem az a legtartósabb, vagy pedig NiMH-ból hozol össze egy telepet 2000mAh-ás akkukból, ebből ugye már jó ideje kaphatóak a tartós változatok (LSD), alacsony önkisülésű fajták, amik nem vesztik el egy hónap alatt töltésük nagy részét, használaton kívül sem !
    Nálam a gyakorlatban nagyon jól muzsikálnak !

    Ezeket mezeibb töltővel is töltheted akár egyben is, de még jobb, ha a teleped olyan, hogy a cellák egyenként kivehetőek belőle és valami rendes ceruza akku töltővel töltöd újra őket, ami cellánként kezeli, így tudod a maximum élettartamot és teljesítményt elérni !

    Ha mégis szeretnéd telepként használni a laptop Li akkukat is, akkor viszont kell minimum egy kis stabilizált tápegység (pl. LM317) és egy soros áramkorlátozó ellenállás, amivel meg tudod oldani, hogy ne legyen túltöltés és ne vehessen fel túl nagy áramot.
    Ehhez viszont már egy kis gyakorlat is kell !

    Ha az áramköröd stabil, akkor biztonsággal lehet a LI-ot is használni.
    Viszont LI akkunál a kisütésre is vigyázni kell, ott sem szabad engedni, hogy túl nagy áram folyhasson az akkuból egyszerre a fogyasztóra, nem szabad túlterhelni, ezt részben tudod biztosítani azzal, ha olyan fogyasztót üzemeltetsz róla, ami garantált nem vesz fel több áramot, mint amit az akku normál módon elvisel.
    Viszont még ekkor is fenn áll a veszélye, hogy véletlen rövidzár esetén túlterhelődik az akku, ami azonnal felforr és robban !
    És minden fogyasztónál biztosítani kell azt, hogy az akku cella feszültsége ne mehessen 3V alá, mert akkor már megint károsodnak a cellák, lerövidül az élettartamuk, nem lesznek feltölthetőek.

    Mérlegelj.

    Üdv.

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák