Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dany007

    veterán

    Köszönöm a sokrétű segítséget! :)
    Az első kapcsolási rajz még érthető is számomra.
    A másodikban már több a kérdőjel.

    De ha egy mód van rá, azért építeni nem szeretnék. :) Ha lehet inkább készen vennék egy mezei tekerős potmétert ha lehet. Bár lehet ugyanott lennék egy változtatható feszültségű tápegységgel is.

    A tápegység problémám onnan jött, hogy jelenleg egy régi "noname" 12V-os ventit hajtok egy 15V 400ma-es tápról és kb 30 perc után úgy felforrósodik a tápegység hogy már-már éget a burkolata. Tettem rá egy proci bordát így most jó. De szerintem ez akkor se normális. Viszont nem értek hozzá, hogy megtudjam az okát. Szar a tápegység? Szar a venti? Vagy csak simán túl sok a 15V a 12V-os ventinek és ezért melegszik a táp is? Fogalmam sincs.
    De a végső rendszert "tökéletesen" akarom megépíteni. Nem megengedhető hogy bármi is melegedjen - főleg mert akkor is mennie kell majd amikor nincs itthon senki -.

    Szóval ha jól értem a dolgot, akkor elég ha mondjuk veszek egy ilyen tápegységet: [link] meg egy ilyen potmétert: [link] És akkor elvileg meg is van oldva?

    Nyilván a PWM ágat meg a másikat kihagynám és csak a 12V meg a 0 játszik ezesetben. Nem is akartam PWM-es ventit venni, de ez a típus IP67-es védettséggel nem létezik hagyományosban.

    Most azon gondolkodom, hogy lehet kb ugyanazt érném el egy ilyen: [link] varivoltos tápegységgel is, csak szakaszosan lehetne állítani ugye a feszültséget, nem pedig folyamatosan mint egy potival.

    Mert akkor végülis lehet, hogy fölöslegesen komplikálom az egészet a potméterrel. Igaz elegánsabb lenne sokkal, mint a feszültséget kapcsolgatni a tápon...

    Egyébként ez egy szellőzőventillátor lesz, ami félig kint lesz lakáson kívül. Bentről fogja a párás levegőt kiszívni. Emiatt fontos az IP67-es védettség és a hang miatt kellene a fordulatszám szabályzás. Meg persze az állandó működés.

Új hozzászólás Aktív témák