Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Salex1 #46981 üzenetére

    Két dologra kell figyelni:
    1.) az induló töltőáram: ez egy maximális limit, normálisabb akkukra rá szokták írni ezt az értéket, egyébként kapacitásfüggő (minél nagyobb a kapacitás, annál nagyobb lehet az induló / töltőáram). Ehhez nyilván áramgenerátoros (CC), limitált áramú töltési mód kell.
    2.) Töltési végfeszültség: a riasztókban is használatos zselés ólomakkuknál kétféle tartományt adnak meg. Az egyik a ciklikus üzemre (feltölt - lemerít típusú használat) szánt, ez magasabb érték, 14,4V is lehet, sőt egyes típusokra még nagyobb értékeket (15V) is írnak ciklikus üzemre, de én inkább alacsonyabbat állítanék be. A másik a 'standby' jellegű használatra vonatkozik, vagyis arra az esetre, mikor az akku állandóan a töltőkörre van kapcsolva, készenlétben tartva. A riasztóközpontra vagy kültéri, saját akkus hangjelzőre ez utóbbi vonatkozik, itt a maximális töltési határ alacsonyabb, 13,5V környékén lehet. Ezeket az értékeket szintén rájuk szokás írni.
    Csöpögtetés felesleges, standby-módban automatikusan teljesül a szinten tartás. Az előbbi feltételeket akár egy labortáp is tudja, amely rendelkezik beállítható áram- és feszültséglimittel, támogatja a CC/CV módokat.

Új hozzászólás Aktív témák