Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz artiny #50047 üzenetére

    Ezért ajánlottam múltkor a másik topikban, hogy először a jelkábeleket kell összedugni, utána a hálózati csatlakozást.

    De nálad lehet más gond is, a földelési rendszerrel. A laptoptáp gondolom védőföldelt. A számítógép is bizonyára védőföldelt. (Elvileg épp azért volt gondod a földhurokkal is.)

    Ha mindkettőnek rendben van a védőföldje (pláne egy közös hosszabbítóba vannak dugva), akkor normális esetben nem is szikrázhatna, mert galvanikusan közösítve van a GND / táp negatív.

    Földhurokból adódó zúgás lehetne így is, de az nem kártékony, csak kellemetlen. Vagy csak nagyobb szintkülönbség esetén kártékony (ld. központi antenna lentebb).

    Tehát a fentieket kellene tisztázni, hogy nálad mi a helyzet pontosan.

    Az erősítőt megpróbálhatod bedugni, múltkor is szikrázott, égett szag is volt, utána mégis működött. Hátha most is jó még. Az is elképzelhető, hogy csak a szikra keltette ózonillatot érzed, más nem égett le.

    Így a tünetek arra utalnak, mintha a PC nem kapna védőföldet, vagy más szintre kapcsolódik (pl. központi antennára), miközben a laptoptápon keresztül záródik az áramkör a védőföld felé.

    Másképp fogalmazva, a laptoptápon, erősítőn, majd az audiokábel árnyékolásán keresztül kap védőföldet a PC, a saját hálózati csatlakozója helyett. Nyilván ez csak egy feltételezés látatlanban, de ez a felállás járhat kisebb szikrázással, pl. a PC-tápban lévő zavarszűrő kondenzátorok hatása miatt.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák