Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz mezis #52018 üzenetére

    Elektronikus villanyóra van már nálunk is, a hatásos fogyasztást méri szintén. Ez kideríthető a feltüntetett adatok alapján is, meg eleve Magyarországon is ez még így működik, hogy a lakosságnak csak ezt számlázzák.

    Valahol írták külföldön dolgozó fórumozók, hogy náluk nem így van, de ott a számlán sem kWh szerepel, hanem kVA.

    A felszerelt villanyórának létezik LED-del ellátott változata is, ahol a LED villogása alapján kisebb fogyasztásokat is lehet számlálni. Mint ahogy a régi órán a tárcsa forgását számolva lehetett mérni, vagy akár ellenőrizni az óra hitelességét is. Nálunk pont olyan van, ami nem villog, csak egész kWh kijelzésű, így finomabb mérés, házilagos hitelesítés nem lehetséges.

    Csak hatásos teljesítményből származhat hő, fény, vagy mechanikai teljesítmény. Ha ez növekszik, jelentheti azt is, hogy közvetett hatások miatt némileg nő a fénycső árama is, ezáltal jobban világít, csak nem tűnik fel. De ezt mérés után lehetne megtudni.

    Kismértékben melegszik is.

    Ha a kondenzátor melegszik, az is hatásos teljesítményből származik, így kézenfekvő, hogy valakinek fizetni kell érte. Ennek oka, hogy nincs ideális kapacitás, annak is van valamennyi soros ellenállása (ESR), ami veszteséget, melegedést okoz. Sőt induktivitása is lehet, hiába bifilárisan tekercselt.

    (#52020) jozsi252

    Az ónodnak van 1% réz összetevője is, ami keményít rajta, elektronikában ez a fajta nem nagyon használatos, szerintem.

    Az nem lenne baj, ha sok a folyasztószer, de vannak olyan ónok is, ami nem elektronikához való, savas jellegű folyasztószert tartalmaz. Ennél lehet egy kis sercegő hang is, amikor olvasztod, azt hinné az ember, hogy vizet tartalmaz. Ami még nagyobb baj, hogy IC-k lába között képes átvezetést képezni, tehát ez a fajta nekünk egyáltalán nem ajánlott. Más területen hasznos, hogy jobban tapad, akár vashuzalhoz is, mert a sav ezt elősegíti.

    Egyébként gyantát bőven adagolva szebb lesz a forrasztás, utána lemosható alkohollal, illetve denszesszel.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák