Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz kmisi99 #54935 üzenetére

    Gondolom olyasmi, ami nekem is van a 12V Ni-Cd akkuhoz (amit később lítiumosítottam).

    Ennél a dugasztáp csak egy AC-trafó. A töltőfoglalatban van egy dióda, lényegében ennyi a töltőkör. LED, ellenállás, tranzisztor csak az áram indikálásához van.

    DC 12V-ról ez nem megy, miközben az akku feltöltve 13V, de töltés közben ennél is feljebb kell húzni a kapocsfeszültséget, az akku belső ellenállása miatt.

    Végül inkább egy 24V-os monitortápról használtam, ellenálláson keresztül, amit a foglalatba építettem. Az eredeti trafó ugyanis túlmelegítette az akkut, 6 órás töltéshez való, amit vagy elfelejt az ember, vagy nem, de egyébként sem tesz jót az akkunak a kontrollálatlan gyorstöltés, ami a Ni-Cd akkuk strapabíró képességét próbálja kiaknázni.

    De én úgy voltam vele, hogy minek kínozni, ha nem sürgős, az ellenállással kímélő töltőáramot állítottam be, amit 24 óráig is elbír, túlmelegedés nélkül.

    A 24V feszültségtartalék biztosítja nagyjából az áramgenerátoros jelleget, sima DC lévén pedig az áram bemérése is egyszerűbb és jobban megfogható, mint a félhullámok, amit a szimpla dióda produkál.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák