Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mezis

    nagyúr

    válasz biker #5528 üzenetére

    Nem, az áprilisi tréfák csak az áprilisi Rádiótechnikákban jelentek meg anno és jobban észre lehetett venni a tréfa jellegét. Évkönyvben soha nem találkoztam áprilisi tréfával.

    Kb 20 évvel ezelőtt kísérleteztem hasonlóval. No nem az akkor méregdrágának számító 2N3055-el, hanem kisebb teljesítményű, talán valamilyen 2SC.... típusokkal. Sikerült most megtalálnom, csatolok róla pár képet. Mostani méréseim: Ablaküveg mögötti közvetlen napsütésnél mindhárom lapka üresjárati feszültsége kb. 0.45 V. A két nagyobb lapka "rövidzárlatban" (az árammérő műszer belső ellenállása terheli) kb 900 mikroampert ad le.
    A kisebb lapka kb. 50 mikroampert. Valami ilyesmire emlékszem, hogy annakidején 1 mA körüli töltőáramot sikerült kihozni belőle.)

    Eléggé hihetetlennek tűnik számomra, hogy a 2N3055-ösökből kicsorogjon 200 mA. Az 500 Ft-ért kapható napelemes kerti lámpák sem töltenek 140-150 mA-nél többel. Pedig ott szinte mindent bevetettek a fénynek elektromos árammá alakításában. No jó, bizonyára nem az 1A osztályú cellákat pakolják bele.

    Az emitterdiódát ha mindenképp szakítani akarod, egy kisebb csípőfogóval is megoldhatod, de szerintem fölösleges. Az eredeti cikk arra célzott, hogy az ilyen tranzisztorok még esetleghasználhatók áramnyerésre.

    Egy kellemetlen tapasztalat a napelemes kerti lámpákkal: 0 Celsius fok alatt egyetlen mikrovolt egyetlen mikroamper nem jön ki belőlük. Szakadásuk van olyankor. Érdekes módon a solar cellák paramétereinél még nem sikerült rálelnem az üzemi hőfoktartományra. Nem lehet véletlen. Bizonyára nincs mivel dicsekedni.... (Egyedül a digitális fényképezőgépeknél vallják be, hogy az üzemi hőmérséklettartomány alsó határa 0 C-fok.)

    [link]
    [link]

    szerintem ez az áprilisi tréfa kapcsolás.

    [ Szerkesztve ]

    mezis

Új hozzászólás Aktív témák