Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz krisztianAMG #55676 üzenetére

    Önmagában egy gerjedés nem sokban különbözik a bemenetre adott jeltől, csak ez belső pozitív visszacsatolás miatt az erősítőn belül keletkezik és nem hallható frekvencián, ami oszcilloszkóppal egyébként is kimutatható.

    Vagy a kimenetre kötött zseblámpaizzóval, amit régen csak poénból tettem rá, de a gerjedést is rendesen mutatta, folyamatos izzással. (Miután az izzónak mindegy a frekvencia, azt is jelzi, amit nem hallani.)

    DC-szempontból semmit nem befolyásol a gerjedés, legfeljebb melegedést és torzítást okozhat pluszban.

    A rossz minőségű rajz alapján úgy néz ki, ennél a konstrukciónál a negatív visszacsatolókörbe iktattak még egy műveleti erősítőt, ami a nyílthurkú erősítést nagyban növeli, ezáltal hozzájárul a torzítás csökkentéséhez. Értelemszerűen nem invertáló kapcsolásban, mert ellenkező esetben a visszacsatolás pozitív lenne:

    Noha a nyílthurkú erősítés mértéktelen növelése nem csodaszer, akár hátulütője is lehet. Nem is híve minden konstruktőr, mindenesetre ez is egyfajta lehetőség.

    Az is lehet egy hibaforrás, egyébként anélkül is működnie kellene, talán fel sem tűnne a különbség:

    Egy hibakeresési módszer lehet a negatív visszacsatolás teljes megszakítása, ekkor persze a kimenetre nem szabad semmit kötni, mert az elbillen vagy pozitív, vagy negatív irányba, attól függően, hogy a bemenetre milyen polaritást adunk.

    Ha nem billeg ide-oda, akkor így jobban le lehet követni, hol nem billen, illetve hogyan alakulnak a feszültségek.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák