Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • didyman

    őstag

    válasz biker #5663 üzenetére

    1V: Hát nagyon gyorsan felejtsd el :) , tranyókból 100MHz tartományban is építenek erősítőfokozatot úgy pár évtizede már. Ott nem 1V/us az SL...
    A FET meg nem a tranzisztor leváltására hivatott, hanem egy specifikus területre szánt eszköz, feszültségvezérelt dolog, a bipolár tranyó meg áramvezérelt. Ég és föld. AZ, hogy audiotechnikában hol, melyik paramétere előnyösebb, az "így alakult" dolog.

    FET végfok: A FET a végfokban elsősorban a csőszerű, négyzetes karakterisztikája miatt jobban szeretett. A nagy kimenőáram, tranziens viselkedés és a négyzetes jelleg ezen a ponton nagy erény, az analóg FET kb. nulla hőfokfüggése meg egyenesen áldás a termikus torzításban! A klasszikus MOS végfokok azonban nem analóg FET-ek, hanem irdatlan hőfokfüggésű és kb. tized áron kapható kapcsolóFET-ek... Az is jó dolog, csak észnél kell lenni a meghajtással és a visszacsatolással: Nagyon sok embernek a FET hangja fémes, jellegzetes, nem természetes. Meghajtásban viszont óhatatlanul alkalmasabb a BP tranzisztor! A meghajtás A-osztályban és nagyobb árammal történik (mint bipolár esetében) főleg a GS kapacitás miatt, itt felesleges beszélni a hőmérséklet hatásairól. 100W-os FET végfokot meg lefelé könnyű kurtítani.

    A két műverősítő nyers adatait felejtsd el, semmit sem jelentenek. A zajt sehol sem fogod hallani (kivéve a RIAA), a sebesség meg nagyon függ az alkalmazástól.

    "Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

Új hozzászólás Aktív témák