Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Batman2 #59964 üzenetére

    Kondenzátor nélkül, rövidzárral helyettesítve nem szabad bekötni, hanem kihagyni teljesen, utána lehet belökni. Üzemi kondenzátoros motornál persze hiányozni fog a segédfázis által biztosított részteljesítmény, de attól még be kellene indulnia, gondolom.

    Indítókondenzátorosnál egyértelmű, mert ott csak az indítás idejére kapcsol rá, ami egyenértékű a manuális belökéssel. Vagyis végeredményben mindegy, hogy kondenzátorral "lököm meg" vagy kézzel.

    http://www.sengpielaudio.com/calculator-RC.htm

    40 µF kapacitás 50 Hz-en 80 Ω kapacitív reaktanciát képvisel. Ha ezt rövidzárral helyettesíted, hiányozni fog az áramkörből, mert a tekercs méretezésekor azt is bekalkulálták.

    De valószínű, hogy már előzőleg, a kondenzátor zárlata miatt égett le a tekercs.

    A tekercsek DC-ellenállása normális esetben sem sok, ezért a menetzárlatot nem mindig egyszerű kimutatni. Itt is úgy van, hogy 50 Hz-en nagyobb induktív reaktanciát képvisel, még a kis ellenállású tekercs is. De most nem emlékszem, hogy mennyi a reális érték ilyenkor.

    Továbbá a kondenzátor feladata a fázistolás, ezáltal forgó mágneses mező létrehozása, így az sem jön létre (most más kérdés, hogy amúgy is csak két fázis áll elő, de azzal is már lehet forgatni).

    Amikor a multiméter nem akar "nullára menni", illetve legalább a közelébe, a mérőzsinórokat kell ellenőrizni (érintkezés minősége, kezdődő belső törés stb.) valamint a forgókapcsolót megmozgatni. Ha erre reagál, akkor szét lehet szedni tisztításra.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák