Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mezis

    nagyúr

    válasz biker #6077 üzenetére

    Tény, hogy a 30éves verzió jóval zajosabb, joval kisebb jel-zaj arányt tud, kisebb a dinamika, és nagyobb a torzítás.

    Én 30 évvel ezelőtt az RT-ben először leközölt kapcsolási rajz (hazai alkatrészekhez) alapján megépítettem. Maga a végfok teljesen felcsavart hangerőnél (üres bemenettel) semmiféle hallható zajt nem produkált.

    akkor ha valami 0,1% torzítással ment 1W-on, és 10%alatt 100%-on, az már "hubazmeg" kategória volt, előerősítőnél meg már istencsászár a 0,05%, meg a 70-80db jel zaj arány.

    Úgy látom nem olvastad az RT eredeti cikkét, ha jól emlékszem Sipos Úr azt írta, hogy ez az az erősítő, mely torzításának kimérésére nincs alkalmas műszer (30 éve) széles e hazánkban.

    (Az erősítőt egy szilveszteri bulin "mutattam" be, addig egy "profi" többnyire intézmények által vásárolt (? AET.....) erősítő szólt két HS-500-as hangfallal. És akkor próbaképpen betettük a Quad-omat. Óriási volt a különbség, meg lehetett különböztetni a hangszereket. Onnantól csak a Quad-ot volt hajlandó hallgatni a társaság.

    Az RT-ben közölt első fóliarajzon van egy apró hiba: hiányzik egy ki összekötés, úgy emlékszem egy ellenállás és dióda környékén. Meg sem szólalt, amíg át nem húztam a hiányon az ónt. Más bajt nem csinált

    A fényképeken azt láttam, hogy egy zománcozott vörösréz huzallal helyettesítették a 0.09 ohmos ellenállásokat. Szerintem kellenek azok oda. A végtranzisztorok a fényképen olyan kicsiknek látszanak. Biztos, hogy oda valók ?

    Úgy emlékszem, hogy a 741-es IC helyett már 30 éve is a TL071-et javallották.

    Megkeressem a 30 évvel ezelőtti leírásokat ? Van még szüksége rá valakinek ?

    mezis

Új hozzászólás Aktív témák