Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #90088192

    törölt tag

    válasz tordaitibi #65264 üzenetére

    Hello :)

    Lehet a megfogalmazás pongyola, de akkor kiegészítem,

    Nem minden fűtőtest 100% hatásfokú pl az infra látható fényt is bocsájt ki és a fűtés a vezetékeken is történik a falban is sőt az egész hálózaton ami ugye nekünk pont nem az ami kell.
    Ez csak szőrszál hasogatás, részemről igazad van, elírtam. :R

    Ami a lényeg, a helyi rendszerben gondolkodva sajnos nem igaz amit írtál egyelőre túl nagyok a járulékos veszteségek(házak oldaláról is nézve) így pl gazzal fűtve meg mindig olcsóbb mint klímával, pedig a gaz csak 1/3 és 1/2 árban és veszteségben sehol sem közelíti az elektromos fűtést. Ezt megmagyarázni energetikai szempontból másképp nem tudom csak úgy hogy a helyi klímák vagy nem olyan hatékonyak, és/vagy túl sok a járulékos veszteség. :R

    A teljesítmény, hűtő teljesítményre értem vagyis a TE 1/4 es arányod alapján az elektromos hálózatból felvett teljesítmény kalkulálható, de ahogy emlékszem kb 15-18A fázisonként, vagy van egy fázisról üzemelő is ami kb 50A-t ker be tápnak. :DDD
    Az épületek be tápját alapból 63A/fazis ig lehet vinni, CT nélkül, és ezzel élünk is 16mm2 MM vezetékkel elve normál esetben(másik szabály nem lehet 4db 25mm2 nagyobb keresztmetszetű vezető egy merőóradobozban amely szabvány méretű de nem mélyebb mint 175mm Victoria szolágaltatói specifikáció az egyéb szolgáltatási szabályok )

    A nem inverteres DOL klímák teljesen szabványosak, így használjuk őket nap mint nap :) Igaz a 15kW-os nem az az tény :R

    A besorolás szerint egyet értek miért ne tenném, ahogy írtam a sok üvegfelületet és egyéb nyalánkságokat valahogy kompenzálni kell, amit egy ilyen szabály segítségével tesznek meg.
    Ami a másik fontos tényező az idő, ami alatt le akarjak hűteni és a kezdeti hőmérséklet, hiszen a klíma nem megy egész nap, amikor hazaérnek az emberek kb bekapcsoljak a klímát és 5 percen belül szeretnének hideget, ez másképp nem megy főleg egy párás napon, amikor ugye a párat ki kell csapatni először a levegőből, ami irtózatos mennyiségű energiát emészt fel, és amíg ez tart kb 0 a hűtőteljesítmény amit kívülről érzékelsz.
    Az mindennek a teteje, hogy egy átlagos nappali nagyobb mint egy átlagos panellakás cak und pack, és ha éppen nyugatra néz vagy északra akkor nem kell elmondanom milyen szépen melegszik.
    Természetes egy délre néző tutin szigetelt szobában ami max 9nm nincs szükség 250W/nm hűtő teljesítményre, se fűtő teljesítményre, oda mi sem rakunk 2-3 kW-nal nagyobbat, minek, de a konyhában mar simán kell amit írtam pl a tűzhely és a sütő miatt is(nem ritka a 2 sütő + induktív főzőlap együtt ami 25-30A ker minimum a konyhában, maga a főzőlap teljesen kihasználva 7kW, a sutok 2400W darabja álltálában de ugye nem méretezzük 7kW-ra csak 16A-20A környékére illik a be tápot méretezni a főzőlaphoz).

    Ha van medence is azt gazzal szoktak melegíteni, meg egyszerű napkollektorral a tetőn.

    Ezeket kompenzálják azzal amit mondtam, én csak a hírvivő vagyok nem kéretik megkövezni :R

Új hozzászólás Aktív témák