Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz Teasüti #79101 üzenetére

    Hangfrekvenciás trafó sajnos nem intézhető el annyival, mint mondjuk a Sokol rádió kimenő-, illetve fázisfordító trafói. Vagy olcsó, de az olyan is minőségileg, vagy nagyon drága, ha tényleg jót akarsz.

    De a hangtechnikában az egyik ér földelése (mint aszimmetrizálás egyik módja), nem olyan tragikus dolog, mint mondjuk az antennatechnikában, azaz rádiófrekvencián, ahol az illesztetlenség miatt fellépő állóhullámok fogalmával és trükkjeivel is meg kell barátkozni.

    Miután itt a szimmetrizálás fő szerepe a földhurok és a hosszabb kábelek zajproblémáinak kivédése, ebből következik, ha nálad eleve nincs földhurok és nincs hosszú kábel, az már egy másik helyzet. Nem véletlenül hozta ki az ember, végeredményben:

    https://www.superbestaudiofriends.org/index.php?threads/goldpoint-sa2x-nobsound-ns-05p-passive-attenuator-comparison-technical-measurements.7324/

    Introduction
    The BIG QUESTION: will the NS-05P at 14 895 Ft provide similar performance to an SA1X which is 10x $$$?

    The BIG ANSWER: it depends.

    Unsatisfying for TL;DR but unfortunately this is the correct answer. With optimal setup conditions both will perform similarly. But when the setup is more challenging, serious shortcomings of the NS-05P are revealed.

    At 6 dB attenuation very large performance differences are observed. Cable capacitance has a dominating influence on high frequency roll off.

    Lesson: keep cables short between Passive Attenuator Output and Amplifier Input. Lower capacitance cables provide better performance.

    ------------------------
    Conclusion
    When used with at least 20 dB attenuation and very short, low capacitance cables the Nobsound NS-05P will come close to the performance of Goldpoint SA1X. With attenuations between 1 and 20 dB high frequencies will be diminished as demonstrated above and deteriorate further with higher capacitance cables and longer cable runs.
    ---------------

    Egy profi eszközben potméter helyett (aminek sztereó együttfutása problémás lehet, illetve minőségileg is gondot okozhatnak az RC szűrőhatások / impedanciák / szórt kapacitások) precíziós ellenállásokat használnak osztóként, ami nyilván drágább, viszont nem feltétlenül és nem mindenki veszi észre a különbséget:

Új hozzászólás Aktív témák