Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz Blackmate #80048 üzenetére

    Hangszóró nélkül ellenőrizni kell a kimeneti DC-szintet, ami 0 V normális esetben. Ha hiba miatt eltolódna, a hangszóró membránját is elhúzná, ilyenkor a terhelőáram okozhat némi búgást, pontosabban 100 Hz morgást, mivel a tápegység pufferkondenzátorait is "meghúzza". Ezeket a táppuffereket is ellenőrizni célszerű.

    A kapcsolás érdekessége a pluszban beépített műveleti erősítő, amivel DC-kompenzációt valósítottak meg, talán nem tűnt eléggé stabilnak az alapkapcsolás. R7-C11 aluláteresztő szűrőként jobbára már csak DC-t továbbít, a műveleti erősítő negatív visszacsatolása pedig egy kondenzátor, ami 100 % AC-csatolást képezve nullázza az AC-komponens erősítését.

    Így végeredményben a kimeneti DC-jelet azonos fázisban (+) ráerősíti a TDA negatív visszacsatolására (-), ezáltal javítva a kimeneti 0V stabilitást (drift). Már ha hibátlanul működik ez a kis segédáramkör is. Ugyanakkor ennek hiányában is működnie kell, mint ahogy a gyári alapkapcsolás is működik.

    R3 rövidre zárható a teszt kedvéért, ezáltal némítva a bemenetet, avagy kizárva a máshonnan érkező zavart.

    Ha az IC hibája miatt búgna (selejt, hamisítvány), az túlzott melegedéssel is jár elvileg, mivel épp a túláram (túl nagy nyugalmi áram) miatt jöhet be némi tápzúgás.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák