Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz daninet #80402 üzenetére

    BMS-modul nem töltéskezelő, csak akkuvédelem. Ami abból is látszik, hogy a védelem cellánként 4,25 V felett szakít meg, illetve 2,5 V-ig enged meríteni.

    Egyébként 3 V alatt kezd letörni a feszültség, azaz elfogy az "ereje", ezért 4S csomagnál 12 V-ig tudnál lemenni, de komolyabb terhelésnél cellánként 3,1-3,2 V-tal is számolhatsz, hogy alatta már bizonytalan lehet az energiaellátás.

    A töltő dolga, hogy pontosan 4,2 V-ig töltsön, illetve 4S töltő esetében 16,8 V-ig. A töltő hibája esetén lép be második lépcsőként a védelem és megszakít. Tehát az meg 17 V, azaz eltérő szintekről, funkciókról beszélünk.

    Továbbá a töltő dolga még az is, hogy a végfeszültség elérése után azt addig tartsa rajta, míg az akku által felvett áram C/10 értékre esik vissza, akkor van "tele" az akku. Ez a CC/CV töltési karakterisztika, BMS ilyeneket nem csinál.

    Ha meg nem töltöd szabályosan 100 %-ra, nem tudsz kalkulálni a kapacitással sem.

    A 12 V-os (fehér) LED-szalagon hármasával soros LED-ek nyitófeszültsége összesen 9 V, gyakorlatban 8,5 V körül kezd halványan nyitni. 12 V felett meg már túlterhelődhet, ezért ajánlatos szabályzott feszültségről járatni, hogy sem sok, sem kevés ne legyen.

    Korrekt töltés megoldható egy XL4015 CC/CV-modullal.

Új hozzászólás Aktív témák