Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz togvau #81397 üzenetére

    Amit te írsz, az nem szigetüzem, hanem (bocsánat, nem tudom magyarul) grid-tie rendszer. A szigetüzem teljesen független a szolgáltatói hálózattól, grid-tie esetén pedig van az, hogy szinkronizálsz a hálózathoz.

    Grid-tie rendszer engedély nélkül szigorúan tilos bármilyen formában. Ha nem megfelelő a rendszer, önfenntartásban is maradhat, és megölöd a szolgáltató szerelőjét aki kint az oszlopon éppen egy lekapcsoltnak hitt ágon dolgozik.

    Grid-tie rendszer esetén egyébként más okból sem érdemes megkerülni a szolgáltatót, mert ha régi órád van még pluszfogyasztást is fogsz generálni a termeléssel.
    Tekintve, hogy az ad-vesz órák vannak felkészítve a kétirányú mérésre, egy sima óra csak az áthaladó energiát méri - iránytól függetlenül - így amikor akaratlanul betáplálsz, azt is fogyasztásnak számolja.

    Márpedig nem tudod megoldani a betáplálást, ugyanis az áramnak jelentős tulajdonsága, hogy arra folyik, amerre kell neki. A grid-tie rendszer minimálisan ráemel a hálózat feszültségére, és így éri el, hogy a termelt energia elhasználódjon. Neked egy olyan rendszer kéne, ami számon tartja minden óra utáni eszköz fogyasztását, és annyira emel a feszültségre, hogy a termelt energiából csak annyi fogyjon, amennyit te felhasználsz. Kb. lehetetlen.

    Inkább gondolkodj egy soros rendszerben. Például: Képzelj el egy UPS-t, aminek az akkuját elsődlegesen napelemmel töltöd, és az állítja elő a hálózati feszt. Ha az akksi nem kap annyi töltést már napelemről, amennyi kell, és egy bizonyos pont alá merül, akkor pedig rákapcsolod a szolgáltatói hálózatot, és arról töltesz. Ezt persze utólagosan nehéz kivitelezni a házban. Ráadásul napelem nélküli üzemben rosszabb a hatásfoka is a dupla konverzió miatt. És még akkukra is szükséged lesz, többre-kevesebbre a termelési és fogyasztási idők összekötésére.

    Amit még érdemes átgondolni, hogy lefedné e a háztartásod a napelemrendszer amit fel tudnál rakni. Ha nem, akkor próbáld meg a nagyfogyasztókat ellátni csak. Pl. villanybojlert viszonylag egyszerű napelemesíteni nagy AC varázslás nélkül, és rengeteget fogyaszt.

    [ Szerkesztve ]

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

Új hozzászólás Aktív témák