Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Donki Hóte

    veterán

    válasz #85619712 #82580 üzenetére

    Nemrégen újítottam fel egy régi Makita akkus fúrógép akkupakkját. Eredetileg NiCD akkuk voltak benne, 12 V névleges feszültséggel, raktam be helyette 3 db Lítium akkut.

    Az akkupakknak a 2 fő +/- tápkivezetése mellett volt még 3 segédkivezetése, az egyikhez egy termisztor, a másikhoz meg a harmadikhoz egy-egy ellenállás volt forrasztva.

    Mivel az ellenállások az első két 1,2 V-os NiCD akku és a plusz kivezetés közé voltak forrasztva, ezért azt esélyem se volt visszaforrasztani, de a termisztort a tisztesség kedvéért visszakötöttem.

    Miután összeraktam a cuccot, működött szépen a fúrógép. A töltővel persze gondban voltam, NiCD akkukhoz tervezett töltő volt, úgyhogy nem lehetett használni, de az akku csatlakozóját felhasználtam belőle.

    Használat közben párszor már feltöltöttem az akkut, amikor egy repedés javítás amiatt ismét szétkaptam az akkupakkot és akkor derült, hogy a termisztor forrasztása nem volt jó :U

    Szóval csak a +/- kivezetések voltak működőképesek, ennek ellenére a cucc rendben működött. A töltés is csak parasztos módon megy, semmi CC/CV figyelés, csak amit egy BMS modul le tud kezelni, annyi a töltésfelügyelet.

    Persze elfogadom, hogy az akkuk élettartama így nem annyi, mintha egy korrekt töltő lenne rajta, meg a kapacitásának is a legfelső 5 %-át nem használom ki, de jóvanazúgy :K

    Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

Új hozzászólás Aktív témák