Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz moha21 #83905 üzenetére

    TV, illetve monitor esetében a fénypont (katódsugár) intenzitását modulálja a videojel. A kompozit videojelből leválasztott vízszintes és függőleges szinkronjelek vezérlik a megfelelő végfokozatokat, majd a két eltérítőtekercset.

    Ha van eltérítés, attól még csak homogén mezőt látsz, fényerőtől függően sötétebben vagy világosabban. Ha az eltérítés sebességét modulálják, ahol lassul a pásztázás, ott jobban világít a foszfor és fordítva.

    A vertikális eltérítőjelet voltaképpen egy hangvégfokhoz hasonló teljesítményerősítő állítja (ritkább tirisztoros stb. trükköket most nem részletezve) és azzal úgy hajtják meg a tekercset, szinte mint egy hangszórót.

    A horizontális eltérítés jelformálásában viszont jelentős szerepet kap a sorkimenő, aminek csak másodlagos feladata a nagyfeszültség generálása, egy külön szekunder segítségével. Ez annyira független dolog, hogy akár külön trafó is csinálhatná, csak így egyben gazdaságosabb.

    A sorvégtranzisztor lényegében csak kapcsolójelet kap, ami által a primert a tápfeszültségre kapcsolja, míg a sorvisszafutási idő egy kapacitás nagyságán múlik, ami szintén a kollektorra csatlakozik. A körből nem hagyható ki még az eltérítőtekercs induktivitása sem.

    Ha a sorvégfokot kiiktatod, annak vezérlőjeléből (impulzusából) kell előállítanod egy alkalmas fűrészjelet. De az még csak eltérítő, a videómodulációt nem tudom, hogyan tervezted.

    Ráadásul a jobb TV-processzorok figyelik a sortrafóról lecsatolt jelet is, anélkül nem megy, vagy azt is be kellene csapni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák