Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    válasz PH-User #8975 üzenetére

    Van annak torzítása, nem is kevés. Gyakorlatilag frekitől függően 16-20W kimeneti teljesítmény fölött eléri az 1% THD-t, és onnan elég meredeken a 10%-ot.
    Szerintem arra gondolsz torzítás alatt, mikor a hangszóró nem bírja már tovább a ráadott kakaót, és le kell halkítani kicsit.

    Ha nem akarod túllépni az 1%-os THD-t, akkor +-16 - 18V-s tápellátás kell, több ne legyen, vagyis úgy kell a trafót számolnod, hogy egyenirányítás, majd pedig szűrés után az említett feszek jelenjenek meg az áramkörön. (8 ohmnál nézve)

    A további probléma, hogy 3 külön trafó kell, mert egyébként áthallások lehetnek, megnézve az IC adatlapját, már maga az IC sem túl jó az áthallások elnyomásában.

    Ha normális méretű hűtőbordát teszel az ic-kre, akkor nem fog kelleni venti, mindössze 30W maximális disszipációjuk lehet egyenként, ami nem olyan sok, hogy aktív hűtést kellene beletenni. (feltétlen el kell választani a hűtőbordákat egymástól, és a gnd-től is, mert az IC-k - tápja rajta van)
    Kicsit bonyolult betervezni később lekapcsoló aktív hűtést, valamint ha menet közben nem ment tönkre a cucc, akkor lekapcsolás után sem fog + a TDA cuccokban van hővédelem.

    Milyen terhelhetőségű/minőségű hangfalakat hajtana meg? Az adatlapja alapján nem várok sokat ettől az ic-től, írják is, hogy mindössze music centerek, meg TV-k számára készült, amikben nincs túl nagy minőségi elvárás. Ha komolyabb cuccokat hajtana meg, akkor inkább javasolnék mondjuk Quad405 egységcsomagból építeni, vagy valamiből, ami diszkrét alkatrészeket tartalmaz, nem kommersz IC-s.

    [ Szerkesztve ]

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

Új hozzászólás Aktív témák