Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    válasz And #9182 üzenetére

    Szevasz ! :)

    Frekvenciát nem tudok mérni.
    Elvileg ki lehet számolni, az 555-ös adatlapján meg van adva, hogyan kell az alkalmazott ellenállások és a kondi értékéből kikalkulálni a frekvenciát, de eddig nem tettem meg.

    Többféle alkatrész kiépítésben is próbálkoztam a kapcsolással, de mindegyikben tetemes a melegedése ! :U
    Első próbálkozás:100mikrohenrys, 1A-es induktor és 10-12nF körüli C1 kondi (az induktivitás tüzesre melegedett, az ellenállások a megadottak voltak)
    (áramfelvétel valahol 800-900mA-nél indult és felment legalább 1,1-1,2-re, csak ekkora meghajtással volt elég szapora a villogás üteme számomra maximumon)

    Második próbálkozás: 170mikrohenrys, 1,9A-es induktor, kondi ugyanaz.

    Harmadik próbálkozás: 330mikrohenrys, 1A-es induktor, ezzel induláskor csak 70mA-t vett fel így a C1 értékét kicsit növeltem, olyan 350mA-ig eljutottam vele, de még elég lassú volt a kondi töltése a tápnak.

    Negyedik próbálkozás: szereztem nagy teljesítményű induktivitást 120mikrohenry, 5-7A !
    Ezzel kapásból volt vagy 1,1A az áramfelvétel, viszont ekkor a C1 értéke már 40-45 nF volt és jelenleg is, az alábbiak miatt.
    (a nagyteljesítményű induktorok ellenállása 70-100milliohm)

    Még előtte megvariáltam az ellenállás hálózatot is !
    Azon törtem a fejem, hogy ha a 10K-sat növelem, akkor merre megy el a frekvencia, jelalak !
    (ezt a C1 kondi 100mikrósra cserélésével, lassítva, vizuálisan végeztem)
    A frekvencia csökkent a jelalak még eltoltabb lett, tehát a FET bekapcsolt állapota rövidült a kikapcsolthoz képest.
    Aztán potira cseréltem a 4,7K-osat is, azzal meg még jobban lehetett szükíteni az impulzust, ezekkel ugyan csökkent az áramfelvétel, de a táp teljesítménye is.
    Azért kezdtem el variálni a kitöltési tényezővel, mert az volt a feltételezésem, hogy túl hosszú ideig van rákapcsolva a tekercsre a tápfesz., a tekercs ennek csak egy részét tudja elraktározni mágneses mező formájában, a többi már csak felesleges egyenáram folyás és ez okozza a hatalmas melegedését, mind a tekercsnek és mind a FETnek !
    De nem igazán jött be az elméletem, már csak azért sem, mert az állítgatások közepette a frekvenciát is változtattam akaratlanul, ami pedig mindenképpen teljesímény csökkenést okozott.
    Igazából mindegy, hogy mekkora a jel kitöltése, a lényeg az hogy olyan frenkevciával kapcsolgassam a tekercsre, hogy a bekacsolt idő az éppen a hasznos energia elnyelődése legyen a tekercsben és ne legyen fölös áramfolyás, ami már csak hőt gerjeszt !
    Legalábbis én erre a következtetésre jutottam.
    Arra mindeképpen jó a potméter, hogy a 4,7K-os helyén levővel szépen be tudtam állítani egy olyan frekvenciát és kitöltési ténezőt, ahol épp a legmagasabb villogási sűrűséget észleltem, tehát a leghatékonyabb a nagyfesz táp működése.

    Így most ezzel a kiépítéssel 600mA körül fogyaszt, gyakorlatilag már stabilan, gondolom azért is,,mer ekkora áramfelvétel mellett még nem olyan nagy a hőtermelődsé, ami mindeképpen beindít egy öngerjesztő folyamatot, másrészt talán köszönhető a stabilabb, nagyobb teljesítményű induktivitásnak is.

    Szereztem be még 150mikrohenrys, szintén nagy teljesítményű induktorokat is, de azokkal még nem próbáltam és van egy valamivel kisebb, 2-3A körüli 150mikrohenrysem is.

    Viszont a tároló (az ábrán 22mikrós, 350V-os) kondi továbbra is erőteljesen melegszik, legalábbis amikor egy 4,7mikrós, 400V-os, asszem 105fokos kondit alkalmazok !
    Most ez a magas frekvenciának, a nagymértékű hírtelen kisütésnek, vagy a kapcsolás folyamatos, visszacsatolás nélküli, fölös töltésének köszönhető (amit "eltüzel" a kondi)??

    Márcsak azért is kérdés, mert ha lecsavarom a villogási tempót, akkor ugye csak ritkán sül ki, mégis ugyanolyan meleg, ha nem még melegebb, tehát nemigazán az az oka !

    Egy 10mikrós, 350V-os példányt alkalmazva valamivel már kisebb a kondi melegedése.
    Nagy (230-470mikrós, 360-450V-os) kondit alkalmazva pedig egyáltalán nincs melegedés, a max feszültség, amire ilyenkor a kondik töltődnek, az olyan 390V, ezután sül el a cső (leglasabb állás).
    Viszont a 4,7mikrós, 400V-os kondinál mértem legamagassabb, 620V-ot is, amire képes volt feltöltődni !!! :Y
    Ez a kondi jóságára, a töltötten jó szigetelő képességére utal ?

    Jah, a nagyfesz részen a cső villogási tempóját befolyásoló hálózatot is módosítottam, mert túl sokat vett le és a poti fél tartományában már egyáltalán nem villant a cső, a max. tempó meg túl kicsi volt.Mértem a glimm lámpa lábán a feszültséget, néztem, hogy kb mekkora feszültségnél nyit (kb. 157V) és azt már nem érte el a csomópont feszültsége, ha a potit fél állásnál lejjebb csavartam.
    Ezért a negatív pólus felöli 470K-s ellenállást egy 560 vagy 680-asra cseréltem, a felső 470-est pedig elhagytam, helyette rövid zár van.

    Fáradozásaidat előre is köszönve: Batman2 :R

    [ Szerkesztve ]

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák