Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz CPT.Pirk #9369 üzenetére

    Bocsánat, hogy belekontárkodok a témába, de van néhány megjegyzésem. Nagyon gyanítom, hogy az egész gubanc oka kizárólag az erősítő körül keresendő. Nemcsak a PC, hanem monitor, wireless telefon, persze mobil is, de még egy egyszerű CD lejátszó is rengeteg rádiófrekvenciás "szemetet" szór szanaszét. Ezért alig, vagy egyáltalán nem lehet hosszú-közép-rövid hullámon rádiózni manapság régi klasszikus, esetleg elektroncsöves rádióval.
    Két ötletem van:
    1. Kipróbálni a létező konfigurációt egy 3 ellenállásos T-tagon keresztül. Jelkimenet - sorba 47k - 47k - erősítő bemenet. A 2 ellenállás közös pontjáról 10 ohm a testre. A hasznos jelet megeszi 1:4700 arányban (tk. teljesen), az erősítő felé eső rész pedig nyugodtan gyűjti a zajt. A 47k-t azért választottam, mert általában itt mozog a bemeneti impedancia az erősítőknél.
    2. Ha a zaj nem tűnik el, nagyon valószínű, hogy valahol földhurok van rosszul kötött árnyékolások/földvezetékek vannak. Bevett technika a legnagyobb áramú pontnál földelni a nulla potelciálú vezetéket és ha mód van rá minden földelés ugyanebbe a pontba érkezzen "szarkaláb" formában.

Új hozzászólás Aktív témák