Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz atesss #9385 üzenetére

    A nyákon néhány mm-es körzetben is van egy kis barnulás, 2 vagy 3 SMD ellenáll vagy kondi is beletartozik ebbe, de szerintem túlélhették.
    Vagy mennyire bírják ezek a meleget ?

    Kérdés, hogy a meleget a szomszédból "kapták" vagy "termelték". Utóbbi eset BAJ!

    A nyákon "D4" név alatt fut, ebből (vagy abból hogy egyébként tudjátok hogyan működik ez / mi szokott lenni) akkor biztos hogy sima dióda és nem zener ? A zenerenek mindig "Z" -s nevet adnak a nyákon (ill. van-e erre valami "szabvány", vagy csak elég valószinű) ?

    Nem kötelező, de valószínű.

    ...az egyik egy "BUE", másik "BUZ" kódú...

    Ezek pici kinézetük ellenére is bonyolultabb cuccok. Ugye a dióda az "PN", a tranzisztor "PNP" vagy "NPN"stb, a tirisztor meg triac az pedig "PNPN". Ezek ilyen PNPN szerű bigyók, esetleg 2 db is integrálva egy tokba, "begyúlnak" mint a tirisztor vagy triac egy küszöb felett és elviszik a túlfeszültség okozta balhét (túláramot), hosszabb időtartam alatt akér kamikadze-vé válnak.

    Protection Devices | TVS Clamping Diodes | 600W Transil...... 600 W (10/1000 μs)."

    Igen, néhány μs alatt hatalmas túlterhelést védnek ki.

    ...Ez a régi vinyón lévővel ellentétben Bidirectional típus, furcsa is volt, hogy nincs rajta a szokásos katódjelzés ...

    Ezek mindkét irányú túlterhelés ellen védnek. Nem is kell nekik katódjelzés mert nincs nekik olyan. Nagyon durva hasonlattal élve: A tirisztor ha begyújt csak egy irányban vezet áramot, a triac meg mindkét irányban. De ne bonyolítsam.
    Mindezek alapján 99%, hogy a plusz és nulla közé van/volt kötve. Akárcsak egy próba erejéig is (ha más alkatrész nem hibás) nyugodtan eltekinthetsz a jelenlététől. Ha a leégett zárlatos, akkor ki kell operálni.

Új hozzászólás Aktív témák