Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ett

    aktív tag

    Sziasztok!

    Múltkor írtam egy vakerán vásárolt indexrelé miatt. Azt kihajítottam. :D Megcsináltattuk a szocimotoros.hu oldalon levő kapcsolást. Egy terhelésfüggetlen indexreléről van szó motorokhoz. Lecseréltük a hagyományos indexeket ledesre, vagyis a 4 led 4*1,5 wattos a hagyományos 4*21 wattos izzók helyett. Nem vagyok szaki, de ha tudtok segíteni beforrasztom azt az egy-két cuccot. :DDD
    relé
    Nem minden alkatrész egyezik, mert azzal még annyira sem működött mint most.
    Az alkatrészek a rajzon:
    R1: 4.7M ohm
    R2: 68k ohm
    R4: 2.5M ohm trimer potméter
    C1: 22nF (nem polarizált)
    C2: 330nF (nem polarizált)
    C3: 100uF (nem polarizált)
    D1: 1N4001 vagy nagyobb (pl. 1N4004)
    IC: 4093
    T1: BUZ11

    Amik eltérnek a rajztól:
    R1: 4.9M ohm
    R4: 4.7M ohm
    C2: 330 nF a 150 helyett. Az oldalon is módosítva lett, állítólag így lassabban villog.

    A probléma a következő: Ráraktuk a mocira, de nem volt az igazi. Túl gyorsan villogott, erre mondta egyik haverom faterja, hogy kéne a nagyobb potméter, hogy jobban lehessen szabályozni, mert nem nagyon reagált a tekergetésre. Ekkor került bele az R4 4.7M ohmos. Gondolom az R1-nél lévő 4.7 helyett 4.9M ohm nem nagy eltérés, az belefér. Így sem lett sokkal jobb, talán egy picivel. Megpróbáltuk az R1 ellenállás értékét növelni, de csak 2.7 M ohmos volt itthon 2 darab. Először csak egyet forrasztottunk sorba a 4.9-essel, utána rányomtuk a másikat is. Na így elég jó lett az időzítés, vagyis a villogás üteme már kezd tetszeni, viszont túl rövid ideig világít még az index. Gondolom valamelyik kondenzátort kéne kicserélni, de melyiket és milyenre?
    Érdekes egy kapcsolás mondjuk, hogy megcsináltuk és nagyon nem volt jó a motorhoz, mostmár közelít, bár nekem kicsit furcsa, hogy már 4.9+2.7+2.7 vagyis 10.3 M ohm ellenállás van sorba kötve a potméterrel, de engem nem zavar csak működjön.
    A kérdés tehát mit cseréljek mire?

    Here's a little song I wrote, I hope you learn it note for note. Don't worry, be happy.

Új hozzászólás Aktív témák