Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz FP #9612 üzenetére

    "A [link] -en szereplő cucc arra hivatott, hogy ha jól látom egy poti segítségével 9V-ból akár 3V csinál, némi energiafelhasználásért cserébe?"
    Ez az alkatrész is pont azt csinálja, csak épp töredékáron: LD1117V33. Mondjuk ez egész pontosan 3,3V-ot ad le (max. bemenő szint 15V), és legfeljebb 0,8A-rel terhelhető.
    Mod: az a 'némi energiafelhasználás' egy ilyen lineáris stabilizátornál annyit jelent, hogy ha 9V-ot adsz a bemenetére, és a kimenetéről 3V-ot veszel le, akkor az áramkört terhelve az jó közelítéssel (mivel a stabilizátoroknak van egy minimális sajátfogyasztásuk) 33%-os hatásfokú lesz. Vagyis P teljesítmény kivételéhez a teljes kör a bemenetén 3*P teljesítményt fogyaszt, amiből 2*P-t egyszerűen elfűt.
    "Egy ilyen linken szereplő multiméterrel [link] betudom kalibrálni ezt a [link] feszültségszabályozót?"
    Igen, de ez bármilyen multiméterrel lehetséges.
    "Végül az utolsó láma kérdés, egy multiméter alkalmas arra, hogy egy 1,5V elem használtságát mérjem, azaz, mennyi feszültség maradt benne?"
    A mérhető (főleg a terheletlen) feszültségszintből csak nagyon durván következtethetsz az elem aktuális állapotára. Mondjuk ha >1,5V-ot mérsz, biztos lehetsz benne, hogy az elem szinte új, ha meg <1,1..1,2V-ot, akkor merült. Az elemek kapocsfeszültsége a merüléssel nem lineárisan csökken, ezen felül a belső ellenállásuk is megnő, egy nagyimpedanciás feszültségmérő önmagában ezt nem mutatja ki, csak ha mérés közben terheled is az elemet valamekkora árammal.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák