Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz atesss #9675 üzenetére

    Nehéz lesz ennyi mindenre válaszolni, de pár dologra azért megpróbálom:

    Van más javaslatotok, amiben van valamilyen szintű autoroute ?
    Vagy esetleg a másik végletre, ha már úgyis megtanulom (bár akkor ezt lehet majd csak pár hét múlva), akkor valami még komolyabb, pl. amiben szimuláció is van ?

    Céljaidnak egyelőre gondolom megfelel az Eagle.
    Gondolom pár hét múlva nekifogsz tanulni. Nem megy olyan hirtelen a megtanulás, majd meglátod.

    Elsőnek egy kézifúró kellene, mert a jelenleginek elveszett a tokmánya + egyébként is nagyon alap modell + kezd rossz lenni. [link]
    Itt azon is gondolkoztam, hogy egy olyat veszek, ami kicsit komolyabb, erősebb, így lehetne csiszolásra, marásra, polírozásra, kisebb vágásokra, ilyesmire használni.

    Amire neked kell egyelőre elég a kézi. Nyugodtan nekiugorhatsz akár pár száz lyuk erejéig is. A többi fajta megmunkálás azért már kicsit más. Arra már érdemes valami komolyabbat beszerezni. Asszem nagy a választék.

    Egy állvány is jó lenne hozzá (amivel csak lenyomok egy kart, és fúrja ott a panelt azonnal, gyorsan - a gyors ki-be kapcsolásához meg szerintem csinálnék egy láb-gombot).
    De pl. ez [link] miért kerül 8500-ba ?

    Az állvány hasznos és kényelmes, ha nagyon sok a meló, de meg lehet élni nélküle is. Láb-gomb minek? Nem kell a fúrót ki-be kapcsolgatni. Az ár magyarázata: annyit ér.

    Egy ilyen "harmadik kéz" állvány is jó lenne: [link] , vagy akár paneltartó + külön nagyító. De esetleg lehetne lámpás is.

    Csak sok melóhoz vagy nagyon pici dolgokhoz kellhet, de nem nélkülözhetetlen.

    Csipesz kell, de az SMD kezelése nem csak csipeszből áll. Nagyon sok olyan van, ami egyszerű forrpákával se forrasztható, ezt alkatrészenként kell mérlegelni.

    Forraszanyagok kellenének még, csak ebből nem nagyon vagyok képben.[link]
    Jelenleg egy Weller TCP-24 pákám van, kétféle heggyel (az egyik elég kicsi, elvileg SMD-hez is használható).
    Először is kéne egy normál méretű (azaz több száz g-os) forrasztóónt vennem végre, valószinűleg 1mm-es kellene, vagy szerintetek ?
    Persze speciális esetekre kellene külön kis adag vékonyabb és vastagabb is.

    A páka jó, esetleg szerezz hozzá még más méretű hegyet (alkatrészektől függ). 1mm-es ón is jó. Vékonyabb nagyon ritkán szükséges, vastagabb csak hogy ne fogyjon tól sok a vékonyból.

    Mire jó a külön folyasztószer, forrasztó gyanta, forrasztó olaj, forrasztó krém, stb. ?

    Neked egyelőre csak a gyanta kell. Tisztítja a réz felületét, hogy könnyebben folyjon el rajta az ón. A többi általában az SMD-khez kell, de nem pákás forrasztáshoz. A krém pedig - ha jój tudom - nagyon oxidált felületekhez van, ahol a gyanta nem elég, de forrasztás után letisztítandó savas nyomokat (!) hagy maga után.

    Az ónszívó szalag mikor, és hogyan használható ?

    Ez olyan, mint egy ellapított árnyékoló harisnya, a szálai közé szívja egy forrasztásból az olvadt ónt, ha bontani akarsz egy forrasztást. Leginkább ott használják, ahova egy szippantó pumpával nem lehet odaférni.

Új hozzászólás Aktív témák