Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    válasz Lompos48 #9898 üzenetére

    Felmerült pár kérdésem a cmos-os kapcsolásról.

    A lényege az, hogy egy Schmitt-trigger megformálja a bejövő jeleket, amit egy időzítő áramkör kapuz, a rajzon az 556-os. Az innen adott ideig jövő impulzusokat számolja a rá következő 4026-os IC,ami egy Johnson számláló, és ha eléri a 10-et, akkor értéke 0 lesz ismét, valamint a carry kimenetéről rámegy egy impulzus a következőre, így haladtunk egy dekádot a számolásban. Ez világos, így (a rajzon) balról jobbra növekedik a kijelzett szám.

    Viszont miért csak 3 kijelzőt használ a kapcsolás? Oké, Hz módban elég a 3, de MHz módban ez furcsa, ott elég pontatlan eredményt adna, ha csak 3 dekádot látunk az értékből.

    Másrészt megpróbálom majd kiváltani az 556 alapú időzítőket quartz alapú dolgokkal. Ennél a 4026-nál úgy megy a mérés, hogy amíg nincs tiltó jel a clock inhibit lábon, addig addig számolja a bejövő impulzusokat a clock lábon, és a számolt értéket megjegyzi, amíg nem kap reset jelet?

    Aztán az sem teljesen világos, hogy hogy megy az átkapcsolás magas ill. alacsony frekire. A rajzon ezt kézzel oldotta meg, és elvileg 1s időzítést használ 1Hz-re, valamint 1kHz-et 1ms-re. Az ilyesmit valahogy közösen megoldani nem lehetne?

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

Új hozzászólás Aktív témák