Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sifarr

    senior tag

    válasz pajorgergo #26033 üzenetére

    ... van a CIB-nek olyan bankszámla konstrukciója, hogy közösen vagyunk "tulajdonosai?"
    Nincs.
    De valójában a közös tulajdonú bankszámla inkább hátrányos, mint előnyös. Legalábbis egy ritka, szomorú, de nem kizárható élethelyzetben.

    Jobb az a megoldás, amiről dptrsk írt. Tehát az egyikőtök a számlatulajdonos, másikótok pedig meghatalmazottként, rendelkezőként használhatja a számlát.
    Egy dologgal kell ezt kiegészíteni: a számlatulajdonos adja meg a párját a banknál haláleseti kedvezményezettként a számlájára.
    Ez azért jobb megoldás, mert közös számlatulajdon esetében, ha az egyik fél meghal, akkor a halál napjának számlaegyenlegéből a bank 50 %-ot zárol. Ez a hagyaték része lesz, efölött a társtulajdonos rendelkezési joga megszűnik. Ezt a társtulajdonosnak nem is lenne szabad elköltenie, holott halálesetnél rengeteg azonnali költség felmerül. Problémát okozhat, ha amikor a bank később értesül az elhalálozásról, akkor a pillanatnyi egyenleg kisebb, mint ez az 50 %.

    Viszont ha egy számlatulajdonos van, a másik pedig meghatalmazott és haláleseti kedvezményezett, akkor a kedvezményezett lényegében a halotti bizonyítvány alapján azonnal megkapja a számla teljes egyenlegét. Bár igaz, hogy a halálesetkor a meghatalmazott rendelkezési joga az elhalálozás napjával érvényét veszti, de - bár nem egészen szabályos - gyakorlatilag az sem problémás, ha a rendelkező a költségekre mégis elkölti a pénz egy részét. Úgyis az ővé lenne a teljes egyenleg, tehát senkinek kárt nem okoz ezzel. Ezért jobb és biztonságosabb ez a megoldás.
    Tudom, hogy ez főleg a fiatalo esetében rendkívül ritkán fordul elő, de - sajnos - egy hirtelen halál (pl baleset) sem zárható ki. Jobb felkészülni mindenre.

Új hozzászólás Aktív témák